• 6

A "ŠATRO" KRIZA: Sve veći broj milijardera u svetu!

Prema godišnjem istraživanju Forbsa, na prvom mestu se i dalje nalazi Bil Gejts sa 72,9 milijardi dolara, a prva žena na listi je Francuskinja Lilian Betenkourt naslednica Loerala čiji račun broji 40,1, dok se Mark Zakerberg nalazi na 16. mestu sa 33,4 milijarde dolara

  • 6

Suosnivač Majkrosofta Amerikanac Bil Gejts, i dalje je najbogatiji čovek na svetu s bogatstvom od 79,2 milijardi dolara, objavio je u ponedeljak časopis Forbs u okviru svog godišnjeg izveštaja.

Gejstsovo bogatstvo je za 3,2 milijarde veće nego prošle godine, prema klasifikaciji na kojoj je na drugom mestu Meksikanac Karlos Slim, magnat telekomunikacija sa 77,1 milijardi dolara (5,1 milijardi više nego prošle godine).

Američki poslovni čovek Voren Bafet je na trećem mestu s 72,7 milijardi dolara (14,5 milijardi više u godinu dana). On je zauzeo mesto Španca Amansia Ortege, tvorca trgovačkog lanca Zara koji je sada na 4. mestu sa 64,5 milijardi (0,5 milijardi više u godinu dana).

Peti je i dalje Leri Elison, tvorac Oraklea s 54, 3 milijarde dolara.

Prva žena na spisku je Francuskinja Lilian Betenkourt, naslednica Loreala, koja je deseta najbogatija osoba na svetu sa 40,1 milijarde dolara (porast za 5,6 milijardi u odnosu na 2014.)

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Mladi osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg (30) je među prvih 20, sada na 16. mestu s 33,4 milijarde dolara u odnosu na 28,5 prošle godine.

Sve je veća grupa ultrabogatih, i prema Forbsu na svetu ih danas ima rekordnih 1.826 milijardera, u odnosu na 1.645 koliko ih je bio prošle godine,prema 1.645 prošle godine, a zanimljiv podatak je da ih je 46 mlađih od 40 godina.

Dobar položaj sektora tehnologije i jačanje dolara u odnosu na evro osnažili su položaj Ameikanaca u toj klasifikaciji na kojoj ih ima 536, slede ih Kinezi (213), Nemci (103), Indijci (90) i Rusi (88).

U Evropi ima 482 milijardera. Bogatstvo koje su skupili ti ultrabogataši u godinu dana iznosi 7.050 milijardi, prema 6.400 prošle godine.

(Telegraf.rs / Hina)

Komentari

  • Max

    Pa zato i jeste kriza!

  • Sergej

    To tako ide danas, i sa ljudima i sa drzavama i firmama, ko puno ima imace jos vise, a ko je siromasan bice jos siromasniji. Pa vi vidite da li cemo nekad izaci iz krize.

  • uciakx

    Sto je vise multimilionera to je vise sirotinje jer oni pohlepni sce uzmu sirotinja nema ni za leba...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima