U HAGU TVRDE: Nisu Srbi i Mladić UBIJALI po Srebrenici već su to radili MUSLIMANI!

- Neki od tih muslimana obavestili su me da njihovi komandanti, među kojim je zamenik Nasera Orića - Zulfo Turunović, ubijaju one koji žele da se predaju VRS - kaže Bojan Subotić, svedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću

Bojan Subotić, svedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću, izjavio je pred Haškim tribunalom da su se muslimani u Srebrenici u julu 1995. godine međusobno ubijali.

Subotić, koji je tokom zbivanja u Srebrenici bio vojni policajac u Zaštitnom puku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), naglasio je da su mu se 13. jula 1995, nakon nekoliko časova međusobnih okršaja, predale stotine od hiljadu muslimanskih vojnika iz šuma u okolini Srebrenice.

- Neki od tih muslimana obavestili su me da njihovi komandanti, među kojim je zamenik Nasera Orića - Zulfo Turunović, ubijaju one koji žele da se predaju VRS - rekao je Subotić.

On je istakao da se na terenu sam u to i uverio. "U šumi, u koju su me kasnije povela dvojica zarobljenika, zatekao sam užasan prizor od oko 500 tela muslimanskih boraca. Ona nisu bila na jednom mestu, već u radijusu od 300 do 500 metara. Negde su bila dva tela, negde i 50. Rane su bile nepravilne, kao od mina. Malo je bilo ustreljenih ljudi. Već se osećao neprijatan miris zbog vrućine. Moguće je da se sve desilo tokom noći i jutra".

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, dok je sa svojim vojnicima i dvojicom zarobljenika pokušavao da na sigurno prenese nekoliko ranjenih muslimana pronađenih na tom mestu, zarobila ih je grupa od oko 200 muslimanskih boraca.

- Onda se vratio jedan od mojih zarobljenika koji je rekao da im ja pomažem. Ja sam im rekao da su se drugi predali i pitao hoće li i oni. Oni su pristali, pobacali oružje i pošli s nama. Ne znam ni danas kako se to izdešavalo - ispričao je Subotić.

On je naglasio da je sve zarobljene muslimane, po naređenju, prebacio na fudbalski stadion u selu Nova Kasaba gde ih je obišao i general Mladić.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Bio sam na dva-tri metra od generala Mladića i nije istina da su srpski vojnici u njegovom prisustvu ubili nekog od muslimana - rekao je Subotić i naglasio da je Mladić pričao sa zarobljenicima i rekao im da će biti razmenjeni.

On je naglasio da je Mladić dao jasno naređenje da se vodi računa o zarobljenicima, da oni budu popisani i da će biti predati civilnoj policiji u Bratuncu.

- Meni je rekao: ‘Mali, da svaki stigne u Bratunac’ - rekao je Subotić i dodao da je na putu ka Bratuncu zarobljenima podelio 150 vekni hleba.

Tužioci će Subotića unakrsno ispitivati naknadno, budući da su za sutra zakazani iskazi svedoka odbrane posredstvom video-veze.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Južnjak

    10. mart 2015 | 09:36

    U periodu 1992. do juna 1995.godine,muslimani pod komandom Nasera Orića su pobili 3600 Srba,i uništili su preko 50 srpskih sela u Podrinju. Pored zločina nad Srbima,ti muslimanski ekstremisti su se obračunavali i između sebe,o čemu svedoče mnogi dokumenti. Uvek treba da se napomene,da su muslimanske snage u Srebrenici i Žepi brojale 9500 dobro opremljenih i naoružanih vojnika.

  • Tesla

    10. mart 2015 | 09:36

    To zna svaka ptica na grani koja su zverstva radili Orlic I kompanija.

  • Dragan

    10. mart 2015 | 10:09

    Sloboda za Generala Ratka Mladića!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA