• 3

METEOROLOG KOJI JE JEDINI PREDVIDEO POPLAVE: Evo da li nas opet očekuje katastrofa od vremena!

- Za sada podaci ne ukazuju da će doći do obilnih padavina kakve su bile zabeležene prethodne godine. Mart mesec će biti pun perioda izrazito nestabilnog vremena u kojem će se u intervalu od po nekoliko dana smenjivati padavine, hladno vreme i sunčani periodi - kaže igor Kovačić

Metereolog Igor Kovačić, koji je jedini predvideo prošlogodišnje katastrofalne poplave, kaže za Telegraf.rs da će predstojeći period u našoj zemlji biti veoma promenjiv, kao i da će tekući mesec potpuno opravdati nadimak "Baba Marta".
- Za sada podaci ne ukazuju da će doći do obilnih padavina kakve su bile zabeležene prethodne godine. Mart mesec će biti pun perioda izrazito nestabilnog vremena u kojem će se u intervalu od po nekoliko dana smenjivati padavine, hladno vreme i sunčani periodi. - kaže on.

Prema njegovim rečima, kritični datumi u predstojećem periodu kada je moglo da dođe do obilnih padavina bili su 16. i 17. mart, a nakon toga će doći do postepenog otopljavanja. Ipak, ono neće, prema sadašnjim predviđanjima, doneti velike probleme stanovništvu.
- Za razliku od prošlogodišnjeg naglog otapanja snega i poplava koje su usledile nakon toga, ove godine će promenljivi ciklusi sprečiti tu vrstu nepogoda.Zahlađenje će sprečiti naglo otapanje i to će veoma dobro uticati na količinu vode u rekama, odnosno neće biti značajnijeg povećanja nivoa reka na Balkanu.
Na pitanje da li će Srbija uskoro ponovo biti pod vodom, on naglašava da nema mesta panici, jer uprkos konstantnom strahu kod građana, podaci ne pokazuju elementarne nepogode.
Foto: Facebook/Igor Kovacic

Foto: Facebook/Igor Kovacic


- Veliki broj ljudi je pretrpeo ogromnu štetu od vode u poslednjih godinu dana, i sa razlogom se plaše sa svakom novom najavom mogućih poplava. Na svu sreću, prognoze ne pokazuju tako nešto u narednom periodu - ističe Kovačić, i dodaje da velikih padavina kao što su bile u prethodnih nekoliko meseci, neće biti.
Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug


- Nakon polovine marta i prolaska ciklona očekuje nas postepeno otopljavanje i prolećne temperature. Do kraja meseca očekuje se promenljivo vreme, nekoliko dana padavina, koje će zameniti sunčani intervali - navodi on.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima