Su Ći: Pobeda je početak nove ere u Mjanmaru

Liderka opozicije u ovoj zemlji objavila pobedu svoje Nacionalne lige za demokratiju na dopunskim parlamentarnim izborima. Pobedu je označila kao "trijumf naroda"

  • 0

Liderka opozicije u Mjanmaru objavila je pobedu njene Nacionalne lige za demokratiju na dopunskim parlamentarnim izborima. Ona je izrazila nadu da će ta "pobeda" označiti početak nove ere u Mjanmaru. Na dopunskim izborima birani su poslanici za 45 mesta u parlamentu, od ukupno 664. Poslednji izbori, održani 2010. godine smatraju se "nameštenima".

Zvanični rezultati dopunskih izbora još uvek nisu objavljeni. Ipak, portparolka Lige Ći Toe rekla je da je ova partija osvojila većinu glasova.

- Osvojili smo 43 poslaničkih mesta od ukupno 44. Čekamo na rezultate iz poslednje severne države Šan - rekla je Ći Toe, pozivajući se na nezvaničnu računicu stranke.

Dan nakon objave pobede Aung Su Ći obratila se hiljadama pristalica okupljenih oko stranke. Ona je pobedu označila kao "trijumf naroda".

- Nadamo se da će ovo biti početak nove ere u Mjanmaru - kazala je glavna opoziciona liderka bivše Burme.

Su Ći je i dobitnica Nobelove nagrade za mir. Ona je poslednjih 17 godina provela u izolaciji i kućnom pritvoru, što je bila odlika bivše vojne hunte.

Rezultati dopunskih izbora neće bitnije promeniti sastav mjanmarskog parlamenta, niti mogu da dovedu u pitanje ubedljivu većinu vladajuće partije u parlamentu. Međutim, pobeda će dati Su Ći šansu da po prvi put utiče na zakondodavne poslove i politiku zemlje.

Na dopunskim izborima birani su poslanici za 45 upražnjenih mesta u parlamentu od ukupno 664, a nadmetalo se ukupno 160 kandidata iz 17 partija.

Poslednji izbori održani 2010. smatraju se za "nameštene" u korist Unije za solidarnost i razvitak (USDP). Unija je nastala iz bivše masovne vojne organizacije pomoću koje se stari režim održavao na vlasti i koji ima najveći broj mesta u parlamentu.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA