Evo zbog čega je Island odustao od kandidature u EU!

Razvijena i uređena evropska društva u sve većoj meri stavljaju sopstvene nacionalne i ekonomske interese ispred interesa Evropske unije

  • 63

Vlada i narod Islanda procenili su da je za njih pitanje nacionalnog suvereniteta ključno i iznad članstva u Evropskoj uniji. Samim članstvom u Evropsku Uniju (EU) morali bi da prihvate zajedničku politiku ribolova EU što znači restriktivne kvote i, za Island, dramatičan pad prihoda.

A ribolov za ovu zemlju predstavlja 12 % BDP-a, 40% izvoza, 15% radnih mesta. Zbog toga su odustali od kandidature za članstvo u Uniju.

- Odluka Islanda da zvanično odustane od kandidature za članstvo u EU potvrđuje da razvijena i uređena evropska društva u sve većoj meri stavljaju sopstvene nacionalne i ekonomske interese ispred interesa Evropske unije. Isto treba da učini i Srbija - stav je Srpske narodne partije (SNP).

ODUSTALI OD EVROPE: Island neće u Evropsku uniju!

Ako bi Srbija prihvatila zajedničku spoljnu politiku EU i uvela sankcije Rusiji, čemu se SNP snažno protivi, to znači da bismo i mi kao država ostali bez značajnih prihoda i radnih mesta koje nam donosi konstantan rast izvoza u Rusiju.

Evo zašto ne treba da uvodimo sankcije Rusiji!

Odluku da se odupremo pritiscima EU i ne uvedemo sankcije Rusiji Srpska napredna stranka vidi kao jedinu logičnu i racionalnu, tim pre što se uspešna ekonomska saradnja sa državama članicama EU očigledno može ostvariti i van članstva u EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мали Баја

    13. mart 2015 | 20:19

    Па нормално да Исланђани гледају интерес свог народа, а не интерес Брисела. Можда би и ми требали да размислимо шта је боље за нас!

  • Бели очњак

    13. mart 2015 | 20:29

    Па ми стварно мислимо да у ЕУ тече мед и млеко.. Једино што може Европска унија је да нас измузе. Питајте Грке, Словенце, Шпанце..

  • miljani

    13. mart 2015 | 22:47

    Opaaa. Pa super, izgleda da je EU odzvonilo. Dosta su Nemci izrabljivali ostale narode. Vremena se menjaju. Nicija nije gorela do zore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA