U SEPTEMBRU DOLAR STIŽE EVRO: Ekonomska prognoza koja će promeniti planetu

Sunovrat evra je počeo u junu prošle godine, a prema procenama jedne od najuticajnijih banki na svetu - Goldman Saksa, vrednost evropske valute će 2016. biti 0,85 dolara, a krajem 2017. godine čak 0,80

  • 0

Sudeći po američkoj investicionoj banci Goldman Saks, cena nafte u svetu još uvek se neće stabilizovati, a evro će pasti na paritet s dolarom u roku od narednih šest meseci, ali će nastaviti da pada i do kraja 2017. godine.

Juče je barel lake teksaške nafte koštao 44,3 američka dolara, što je najniža vrednost još od marta 2009. Isto tako, barel severnoatlanske nafte je takođe pao na ispod 54 dolara, odnosno 1,3 odsto u odnosu na cenu od prošlog petka, piše Politika.

Veliki pad nafte je počeo u junu prošle godine, pod dejstvom spleta nepovezanih geopolitičkih i ekonomskih faktora.

Goldman Saks je nedavno upozorio da se svetska cena nafte još neko vreme neće stabilizovati.

- Što se nafte tiče, verujemo da ima još temeljnog regulisanja cene, a kratkoročno očekujemo brzo povećanje zaliha u SAD, ali i kod članica OECD narednih meseci - upozorila je ova banka.

evro_dolar

Ipak, u međuvremenu, na valutnim berzama ovih dana otvorena je druga kladionica - da li će i kad evro dostići paritet s američkim dolarom. Za početak, reč je o valutama dva poslovna partnera čija dnevna razmena dobara i usluga premašuje dve milijarde evra, navela je Evropska komisija.

Kad je prvi put bio pušten u opticaj 1999. evro je vredeo 1,1789 američkih dolara, dok je juče njegova vrednost iznosila 1,0557.

Međunarodni investitori, vodeći izvoznici sa obe strane Atlantika, ali i industrije ostatka sveta, zemlje s dolarski denominovanim spoljnim dugovima, upinju se ovih dana da proniknu u sve uzorke jačanja dolara, iza koga u ovom trenutku ne stoji jak uzlet ekonomije SAD.

Goldman Saks je u nedelju procenio da će se evro srozati na paritet "jedan za jedan" u sledećih pola godine i nastaviti da gubi svoju vrednost u odnosu na dolar u toku sledeće dve godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Korigujemo procenu vrednosti evra u odnosu na dolar na 1,02, jedan i 0,95 u sledeća tri, šest i 12 meseci, sa ranijih 1,12, 1,10 i 1,08. Takođe procena je da će evro u odnosu na dolar krajem 2016. godine vredeti 0,85 dolara, dok će krajem 2017. koštati oko 0,80 - naveli su investitori Godlman Saksa u pismu.

Skromni privredni oporavak Evrope i paralelna poplava jeftinih evra iz kovnice Evropske centralne banke, na jednoj strani i očekivani uzlet američke ekonomije i očekivana promena monetarne politike Federalnih rezervi, na drugoj dovešće do daljeg pada evra u dogledno vreme, prognozira uticajni Goman Saks.

Šta su moguće posledice daljeg pada cene barela i strmoglava evra, koje prognozira Goldman Saks, svet će tek da vidi.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA