AMERIČKO LICEMERJE NE POZNAJE GRANICE: Nekada su razarali kulturna nasleđa, a sada se zgrožavaju kada to ISIS radi! (VIDEO)

U poslednje vreme džihadisti su se ustremili na uništavanje kulturnih dobara, a oni nisu jedini koji su to činili kroz istoriju

  • 28

Džihadisti ekstremističke organizacije su poslednjih nekoliko meseci uništili drevne istorijske spomenike širom Iraka i Sirije, što je izazvalo šok u svetu. Međutim, postoje i druge države koje su to isto radile, a koje sada osuđuju zlodela ekstremista.

NASTAVLJA SE POTPUNO UNIŠTENJE: Džihadisti razorili hrišćansku crkvu! (VIDEO)

Članovi Islamske države, koji su u junu preuzeli veće delove Iraka i Sirije i proglasili kalifat, za sobom su ostavlili pustoš, bukvalno. Pored zauzimanja teritorija, ubijanja nedužnih civila, pljačkanja svega što vredi, oni su se okomili i na kulturna nasleđa stara i po nekoliko hiljada godina.

Džihadisti su pre nekoliko meseci razneli istorijski zid Ninive u centru Mosula, i to uz pomoć velike količine eksploziva. Onda su se okomili na drevni asirski grad Nimrud u Iraku, kojeg su uništili buldožerima.

Printskrin:Youtube/Iraq News 2015 Printskrin:Youtube/Iraq News 2015

Njihovi napadi se iz dana u dan ponavljaju, a još jedan u nizu je bio uništenje drevnih ostatataka 2.000 godina starog grada Hatra. Poslednje razaranje se dogodilo u Mosulu, kada su uništili hrišćansku crkvu. Oni su objavili isečke iz snimka koji prikazuje uništavanje hrišćanskih znamenitosti. Među prvim stvarima koje su uradili je skidanje krsta i kačenje svoje crne zastave.

Njihova meta je bio i grob svrgnutog iračkog lidera Sadama Huseina u gradu Tikritu.

RAZARAJU 2.000 GODINA TRADICIJE I ISTORIJE: Islamska država OPET uništila jedan drveni grad! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Bela kuća je nekoliko puta izrazila ogorčenje zbog uništavanja, navodeći da je "duboko ražalošćena neshvatljivim uništavanjem istorijskih, kulturnih i verskih objekata u Iraku". Ali, ako se vratimo nekoliko godina unazad, videćemo da su Amerikanci to isto radili a sada se zgražavaju nad zločinima Islamske države.

Naime, tokom invazije na Irak 2000-tih godina, helikopteri su sletali na ostatke nekada najvećeg grada u Mesopotamiji - Vavilona, bunkere su pravili tako što su džakove punili sa arheološkim fragmentima, drevna sela su koristili za artiljerijske vežbe, projektilom su uništili muzej u Tikritu, irački muzej u Bagdadu je opljačkan...

To su sam neki od monstruoznih zločina kojih se sada SAD gnuša kada ih čini Islamska država.

Pogledajte video:

(N. I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    18. mart 2015 | 00:55

    Amerika je najvece zlo civecanstva. Hitler je bio mala beba...

  • Masa

    17. mart 2015 | 23:59

    Licemeri narod bez kulturnog nasledja , sta oni znaju sta su stare civilizacije.

  • Dzoni

    18. mart 2015 | 00:02

    Kao sto su ih i stvorili,snabdeli oruzjem,finansirali,nahuskali...tako su ih i obucavali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA