VLADIKA NIKOLAJ PREDVIDEO ŠTA ĆE BITI SA SRBIMA: Odlikovao ga Hitler, optuživali ga da mrzi Jevreje

Dok ga jedni smatraju za najznačajnijeg srpskog teologa 20. veka, drugi kritikuju njegova dela i nazivaju ga antisemistom i nacistom. Kakvo je vaše mišljenje o Nikolaju Velimiroviću?

  • 31

Na današnji dan, pre 59 godina, preminuo je Vladika Nikolaj. Spada u red najznačajnijih srpskih teologa, a iza sebe je ostavio velika dela.

Jedno od njih je "Nebeska liturgija" u kojoj kroz razgovor Svetog Save i Boga predskazuje šta će biti sa Srbima.

Sva njegova predviđanja su se ostvarila.

Vladika je rođen 4. januara 1881, umro je 1956, a 2003. je proglašen za svetitelja. Izazivao je kontroverze, neki su ga optuživali za antisemitizam.

Mnogi tvrde i da je naginjao nacizmu, jer je svojevremeno dobio orden od Adolfa Hitlera zbog obnavljanja vojnog groblja u Bitolju.

HITLEROV ORDEN, CIGARETE, ANTISEMITIZAM : Sve o vladici Nikolaju Velimiroviću!

Foto: Wikipedia / Ninam Foto: Wikipedia / Ninam

Dok ga jedni smatraju za najznačajnijeg srpskog teologa 20. veka, drugi kritikuju njegova dela i nazivaju ga antisemistom i nacistom. Kritičari Nikolaja Velimirovića najviše mu zameraju što je poistovetio delo Svetog Save s delima Adolfa Hitlera.

Kad je u mladosti još kao dečak oboleo dizenterije, verovatno ni slutio nije šta mu život sprema. Zakleo se, ako preživi, da će život posvetiti bogu. Ubrzo je svoje svetovno ime Nikola promenio u Nikolaj, jer se zamonašio u manastiru Lelić.

Nikolaj Velimirović predvideo šta će biti sa Srbima! (VIDEO)

Školovao se na Zapadu i za kratko vreme postao je bitna ličnost u SPC. Bio je osnivač desničarske političke ideologije "svetosavskog nacionalizma". U međuratnom periodu bio je predvodnik antievropejaca.

Foto: Privatna arhiva, tanjug/Zoran Žestić Foto: Privatna arhiva, tanjug/Zoran Žestić

Kad su u Drugom svetskom ratu Nemci okupirali Srbiju, prvo je bio u kućnom pritvoru, a kasnije je odveden u logor Dahau, gde je proveo tri meseca.

U njegovim delima primetna je velika doza antisemitizma.

Sva moderna gesla evropska sastavili su Židovi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kaptalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.

– Za čuđenje je da su se Evropejci potpuno predali Židovima, tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe – napisao je Nikolaj u zarobljeništvu rad koji je objavljen u Lincu, u Austriji, 1985. godine.

Ako ovo zvuči kao antisemitizam, kako onda objasniti sledeće navode Ele Trifunović? Ona je 2001. pisala Srpskoj pravoslavnoj crkvi tvrdeći da je nju i njenu porodicu 18 meseci Velimirović skrivao od Nemaca u manastiru Ljubostinji.

Orden dobijen od strane Firera  1934. stvorio je kasnije Nikolaju velike probleme, jer se svi njegovi protivnici iznova i iznova pozivaju na to. Međutim, nije to jedini razlog zašto ga usko povezuju s Hitlerom.

Foto: Wikipedia Aviorausch/German Federal Archives Foto: Wikipedia Aviorausch/German Federal Archives

U sledećem citatu ona izražava svoje mišljenje o Evropljanima.

Da li ste s Evropom ili svojim narodom? Ako kažete da ste s Evropom, onda se brzo lečite da ne bi zarazili svoj narod… Evropski narodi su pod prokletstvom božijim jer oni nisu više narodi nego jazavci… Dvonogi majmuni, zverovi, a ne ljudi… Evropski intelektuizirani čovek napravio je ugovor s đavolom… Evropa je jeres… A ti Srbijo, kuda si pošla za Evropom? Ti nikad nisi išla njenim putem i nikad za njom. Nazad, na svoje, ako hoćeš da se spaseš i živiš – govorio je Nikolaj.

Njegova rehabilitacija započeta je osamdesetih godina prošlog veka, kad je na čelo šabačko-valjevske eparhije došao njegov sinovac, Jovan Velimirović.

Foto: Profimedia/Danita Delimont Foto: Profimedia/Danita Delimont

Upućen je zahtev Sinodu da na čelu s novoizabranim patrijarhom Pavlom ispita Nikolajevu svetost, a predlog je odbijen. Patrijarh Pavle je na sednicama Sinoda ukazivao da Nikolaj nije poštovao isposnički način života – između ostalog, pušio je cigarete.

Njegove mošti prenete su u Srbiju 1991, a njegove knjige odjednom su postale najtraženije štivo u srpskim knjižarama. Njegovi citati postaju krilatice mnogih novonastalih nacionalističkih struja, a mnogim tekstovima pokušava da se objasni da Velimirović nije nacista i antisemista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    18. mart 2015 | 17:49

    Slava Bogu na divnom svetitelju,,,,,, dobio je orden od Hitlera pre pocetka drugog rata( pre'39) za ocuvanje nemackog groblja iz prvog rata , CEO dr. rat je bio u zarobljenistvu a posle u americi.

  • Mlada Sandra partizanKA

    18. mart 2015 | 18:04

    Sveti vladiko moli Boga za nas

  • Milos

    18. mart 2015 | 18:24

    Svetitelj,jedan od najvecih Srba i istoriji,duhovni otac staraca Tadeja,Kalista,Jakova...rodjen u Lelicu odakle je vladika Artemije.hrabar i neustrasiv govornik,branio pravoslavlje po cenu zivota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA