GORBAČOV: Znam šta je izazvalo rat u Ukrajini!

Mihail Gorbačov naveo je da su razlozi propasti u neodgovornim odlukama koje su doneli lideri Rusije, Ukrajine i Belorusije na sastanku održanom 1991. u Poljskoj

  • 22

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov smatra da su koreni konflikta u Ukrajini u raspadu Sovjetskog Saveza.

GORBAČOV: Moguće uvođenje vanrednog stanja u Rusiji!

On je upozorio i na posledice nastojanja da se kriza u nekadašnjoj sovjetskoj republici reši vojnim putem, prenosi b92.

- Duboko ukorenjeni razlozi za haos su u propasti Perestrojke, u neodgovornim odlukama koje su doneli lideri Rusije, Ukrajine i Belorusije u Bjelovjeskoj šumi - naveo je Gorbačov, aludirajući na sastanak održan 1991. u Poljskoj kada je doneta odluka o raspadu tadašnjeg SSSR.

Gorbačov je istakao i da su potonje godine bile test za Ukrajinu i zapadne nacije da počnu sa integracijom te države u evroatlanske saveze, otvoreno ignorišući interese Rusije.

Prema njegovim rečima, sve strane gube, uz napomenu da je to rezultat akcija koje su dovele do novog Hladnog rata, a mogu da dovedu i do pravog rata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Nema vojnog rešenja jer nema pobednika u tom slučaju. Važno je podržati sve konstruktivne korake i ustanoviti odgovoran pristup koji bi mogao da dovede do mira - istakao je Gorbačov.

On smatra i da su antiruski pokušaji Zapada unapred osuđeni na propast.

- Pokušaji da se izoluje Rusija ili ignoriše će uvek biti neuspešni. Siguran sam da će naša zemlja prevazići ovaj period ekonomskih poteškoća, ali moramo da ozbiljno analiziramo zašto se to dogodilo - zaključio je Gorbačov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. mart 2015 | 18:10

    Ti si najveca mrlja, u istoriji - Rusije...

  • zagondzija

    20. mart 2015 | 19:05

    Ti si ovu corbu i zakuvo,nije te sramota da se javis!

  • mosa

    20. mart 2015 | 23:23

    Nije mi jasno zasto se ovaj covek oglasava vise? Pa sve je on to poceo ,a onaj posle njega zavrsio. Zasto nije razmisljao tako pametno u njegovo vreme nego sada deli pamet i savete.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA