Ovo je tužna priča o najhrabrijem dečaku Republike Srpske (VIDEO)

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat se pridružio redovima Vojske Republike Srpske. Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan. Međutim, samo godinu dana kasnije je poginuo u borbi protiv muslimanskih snaga

  • 91

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poginuo je na današnji dan 1993. godine prilikom napada muslimanskih snaga na planinu Ozren. Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat se pridružio redovima Vojske Republike Srpske. Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan. Međutim, samo godinu dana kasnije, prilikom ofanzive muslimanskih snaga na planinu Ozren on je teško ranjen. Ubrzo je podlegao povredama, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Joviću.

Nakon završetka rata selo Jovići su pripali Federaciji BiH, pa su njegovi bivši saborci zatražili premeštanje posmrtnih ostataka na teritoriju Srpske. 

Taj plan još nije ostvaren, ali su u nekim gradovima Republike Srpske pokrenute inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću.

Prošle godine je na dan njegove smrti, u Doboju ispred crkve otkriven spomenik ovom mladom heroju.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • -W-

    20. mart 2015 | 18:40

    U napadu na Ozren je ucestvovalo 20.000 muslimana,veliki broj mudzahedina iz arapskih zemalja koji su posle proboja linije koju je drzalo 2.000 srpskih vojnika, pocinili monstruozne zlocine nad zarobljenim vojnicima, a onim koji su poginuli su odsecali glave, snimali to i te snimke koristili za propagandu. Spomenko se prijavio u vojsku jer nije imao nikog vise, a vojska je brinula o njemu. Poginuo je upravo prilikom dostavljanja municije na jedan od polozaja. Vecina "evropejaca" iz Srbije ne zna da su nasi vojnici uvek cuvali jedan metak za sebe, kad su bili u borbi sa mudzahedinima, jer biti ziv uhvacen je znacilo biti bacen na najgore moguce muke. Osudjivati nekoga i traziti krivca za pogibiju ovog hrabrog decaka ne treba u redovima VRS. To mu je bila jedina porodica koju je imao i podelio je sudbinu svojih saboraca. Neka njemu i njima Bog da vecni mir! Preporucujem da pogledate dokumentarac "Ljubi brata", bice vam jasne mnoge stvari.

  • СРБИН

    20. mart 2015 | 17:44

    Једина породица коју је имао после смрти мајке и баке била је српска војска и његово име је урезано у границе свете српске земље тако да бих замолио ове попут овог (Dzale) да не пишу овакве глупости.СЛАВА ХЕРОЈУ СПОМЕНКУ !

  • Doboj

    20. mart 2015 | 17:06

    Slava mom ozrencu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA