NIJE PUTIN KRIV, VEĆ NATO: Sankcije EU upućene Moskvi su prestroge!

- Ne želimo širenje sukoba, a posebno ne treći svetski rat, koji, prema mom mišljenju, nažalost jeste moguć, ako se pogleda kako se svesno doliva ulje na vatru - upozorava Štrahe, lider Slobodarske partije Austrije

  • 12

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe istakao je da "nije Rusija agresor, koji proteklih decenija širi svoj vojni uticaj u pravcu granica EU, već je NATO taj koji se širi u pravcu ruske granice" kritikujući sankcije EU Moskvi.

On je, u izlaganju na večeri Društva austrijsko-ruskog prijateljstva, istakao da aktuelne sankcije teško pogađaju i Austriju.

- Postoje procenene prema kojima naša privreda godišnje ima štetu od najmanje milijardu evra - naglasio je Štrahe dodajući da posledice sankcija protiv Rusije osećaju trgovina, turizam, poljoprivreda.

Priključenjem i podrškom sankcija Austrija je, kako je istakao, izgubila poverenje u svoju neutralnost.

EU ima problem što je veći broj članica deo NATO-a i zbog toga geostrateški nije nezavisna od NATO i SAD interesa, podvukao je lider najuticajnije opozicione stranke koja, prema aktuelnim istraživanjima, ima velike šanse da osvoji prvo ili drugo mesto na idućim izborima.

Govoreći o Krimu on je rekao da se radi o "teškom slučaju" i da postoji istorijsko opravdanje za rusku aneksiju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kada je reč o Ukrajini Štrahe je rekao da su proteste na Majdanu finansirale obaveštajne službe, koristeći nevladine organizacije, a promena vlasti je sprovedena neustavno. Nove vlasti, prema njegovim rečima, jasno su pokazale da ne žele rusku manjinu na istoku i jugu zemlje.

On je izneo i sumnje da je Rusija kriva za obaranje putničkog aviona nad Ukrajinom prošlog leta, naglasivši da najviši krugovi CIA tvrde da to Rusi sa sigurnošću nisu učinili.

- Ne želimo širenje sukoba, a posebno ne treći svetski rat, koji, prema mom mišljenju, nažalost jeste moguć, ako se pogleda kako se svesno doliva ulje na vatru - upozorava Štrahe.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Bez navođenja imena on je kazao da "pojedinci u američkoj vladi i stratezi" trenutno razmišljaju čak i o nuklearnom ratu.

Kao primer za evropsku mirovnu arhitekturu Štrahe je naveo "Sveti savez" iz 1815. s Rusijom.

- To, međutim, nije bilo u interesu Engleske i Amerike i zbog toga je, prilikom jačanja Evrope, stalno ometano - zaključio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORKI

    26. mart 2015 | 08:01

    Konačno neko da progovori. Hrabar i častan gest. Uplašena EU u pokušaju zatvaranja Rusije zatvara sebe što SAD izrazito odgovara. Pritisak SAD je toliko jak da su sageli vratove i polako klize u sukob sa Rusijom i BRIKS. Samo ekonomski savez Nemačke i Rusije donosi MIR. SAD TO PO SVAKU CENU NE DOZVOLJAVAJU. Svet nemo gleda naglo gomilanje trupa u EU i Rusiji. Amerika ne želi da shvati da nije N1. EVROPO PROBUDI SE.

  • Памтим

    26. mart 2015 | 11:41

    УСА и НАТО пале СВЕТ.Авганистан,Србија,Либија ,Ирак,Сирија,Украјина,Јемен,.....?Они тону па не желе ни други да опстану!"После мене Потоп".Да ли ће ГЕНИ који су убили милион индијанаца у Америци успети да униште ову целу цивилизацију?То зависи од остатка Света!Време је да се добронамерне креативне снаге Света уједине против зла званог АМЕРИКА-НАТО.Задњи су тренутци!

  • GORKI

    26. mart 2015 | 09:01

    AMBLEM NATO IMA PORUKU. ŠILJCI SU USMERENI NA SVE ČETIRI STRANE SVETA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA