SRBIJA NE UBIJA PSE LUTALICE: Aktivisti u strahu od masakra, država ih demantuje!

Ministarstvo poljoprivrede demantovalo je tvrdnje da će novim izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja praktično legalizovati eutanaziju napuštenih i izgubljenih životinja. Ipak, udruženja za zaštitu životinja plaše se da bi jedna od radnih verzija izmena Zakona, koja omogućava eutanaziju, mogla da uđe u finalni nacrt zakona

  • 47

Poslednjih dana digla se velika prašina u medijima i na društvenim mrežama zbog informacije da će Vlada usvojiti izmene i dopune Zakona o dobrobiti životinja čime bi eutanazija napuštenih i izgubljenih životinja postala legalna.

Ministarstvo poljoprivrede demantovalo je ove tvrdnje i naglašava da neće biti nikakvih izmena postojećeg Zakona o dobrobiti životinja u vezi sa eutanazijom pasa lutalica ukoliko se ne udome. To je jasno stavljeno do znanja organizacijama i društvima koja su se obraćala Ministarstvu i Upravi za veterinu.

MINISTARSTVO DEMANTUJE: Zakonom nije i neće biti dozvoljeno ubijanje pasa lutalica!

Zbog potrebe da se naši zakoni usklade sa izmenama zakona u EU, radi se na unapređenju i harmonizaciji odredbi zakona koje se odnose na uzgoj i držanje proizvodnih životinja, transport životinja, omamljivanje i klanje životinja i korišćenje životinja u eksperimentalne i druge naučne svrhe.

Foto: Dušan Milenković Foto: Dušan Milenković

Takođe, s obzirom da je promenjen Krivični zakonik i Zakon o prekršajima, neophodno je da se Zakon o dobrobiti životinja uskladi i u delu kaznenih odredbi. Izmene i dopune rade se u interesu proizvođača i industrije jer je dobrobit životinja jedna od pretpostavki za uzgoj i izvoz, odnosno promet životinja u EU i zemlje u regionu.

JEZIVO: Uskoro će ubijanje lutalica biti LEGALIZOVANO!

Podsećamo, udruženja za zaštitu životinja preko društvenih mreža i dalje dele dokument u kome se nalazi jedna od mogućih verzija izmena i dopuna Zakona. Udruženja se nadaju da ova radna verzija izmena Zakona neće uću u finalni nacrt zakona.

- Važeći zakon koji imamo treba da se poštuje, jer je odličan, ali nažalost u praksi se ne primenjuje kako treba - kaže za Telegraf Jelena Dragutinović iz Udruženja za zaštitu i prava životinja "Klempa" Zemun.

Foto: Foter/Flickr/Neal Foto: Foter/Flickr/Neal

Po novom, uvodi se pojam "karantin" u koji se smeštaju izgubljene životinje koje posle 15 dana postaju vlasništvo tog karantina, nakon čega mogu da se "humano ubiju ili predaju zainteresovanoj organizaciji".

Brojni ljubitelji životinja se plaše da bi ova predaja zainteresovanim organizacijama omogućila korišćenje napuštenih životinja za odgledne svrhe.

- Tu se stvara prostor švercu životinja u inostranstvo, nakon čega te životinje odlaze u nepovratno. One se zatim koriste za razne eksperimente i oglede, a nikog to ne zanima - dodaje Dragutinović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Za sada je 66 udruženja za zaštitu životinja potpisalo dopis protiv ovih izmena, a na internetu postoji i peticija, koja za sada ima 6.000 potpisa.

Pored činjenice da ubijanje zdravih životinja nije humano, zaštitnici životinja navode da se time neće rešiti problem napuštenih životinja.

- Potrebno je rešavati probleme neogovornih vlasnika, kao i neodgovornih odgajivača - navodi Dragutinović.

Foto-ilustracija: freeimages/carloszk Foto-ilustracija: freeimages/carloszk

Ona dalje podseća na priče da će biti uvedena odredba o ograničenju broja ljubimaca koje sugrađani mogu da drže.

Zbog ovih spornih izmena, ljubitelji životinja planiraju da održe protest na Trgu republike 4. aprila s početkom u 12 sati.

- Pozivamo ne samo ljubitelje i zaštitnike životinja, već sve zainteresovane građane i vlasnike ljubimca, kao i one koji nemaju ljubimce, da nas podrže - navodi Dragutinović.

Foto: ilustracija - Tanjug/AP Foto: ilustracija - Tanjug/AP

Ukoliko smatrate da su ove izmene nehumane, možete potpisati peticiju OVDE.

Šta vi mislite o ovim izmena? Predložite nam kako se ovaj problem može rešiti, a mi ćemo vaše ideje proslediti do onih koji odlučuju o ovom.

Pomozimo da nedužne životinje budu tretirane onako kako zaslužuju - na human način.

(J. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    26. mart 2015 | 17:45

    ZA OVE JADNE ŽIVOTINJE KOJE SE NALAZE NA ULICI.MI SMO KRIVI.

  • Marija

    26. mart 2015 | 17:45

    Zivotinje su veci ljudi od nas samih. Samo bi nam jos ovo falilo. Nista nam ta neduzna stvorenja nisu kriva :(

  • N

    26. mart 2015 | 17:45

    Svi na Trg 4.aprila u 12h!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA