UKRADENO DETINJSTVO: Srbijo, odreaguj i pomozi Mitru da prohoda!

- Nada da će Mitar jednom moći da hoda i bude kao i svi njegovi drugari je velika. Sa tim se budimo svakog dana i spremni smo da molimo, a to i činimo, sve koji mogu da pomognu Mitru, rekla je za naš portal gospođa Slađana, majka dečaka

  • 3

Samohrana majka Slađana Čomić koja živi sa sinom Mitrom (20), obolelim od cerebralne paralize, ima neopisive poteškoće da sinu obezbedi koliko toliko dobar život i da se izbori za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja. Slađanu i dete njegov otac je napustio kada je Mitar imao tek 20 nedelja i od tada su njih dvoje sami u borbi za opstanak, život, zdravlje i sreću.

Majka Slađana za naš portal objašnjava da je Mitar na rođenju doživeo povredu, odnosno izliv krvi u mozak, što za posledicu ima cerebralnu paralizu. On zbog toga ne može da hoda i slabo se služi rukama.

- Mitar je izuzetno pametno dete, psihički očuvano, ali situacija u našoj zemlji donosi nam mnoge probleme. Mogućnost lečenja kod nas skoro da ne postoji, jer ne postoje adekvatne ustanove u kojima su posvećeni takvoj deci. Takođe, ne postoji odgovarajuća škola za takvu decu i umesto da se neka institucija pobrine oko organizovanja i rada sa njima, nas roditelje savetuju da ih ostavimo u neki od domova. To sam odbila i odlučila da se zajedno sa Mitrom borim za njegovo zdravlje - kaže Slađana Čomić.

Ova samohrana majka sa više nego skromnim primanjima ne može da da nabavi sve ono što je Mitru neophodno. Teško je došla do polovinih invalidskih kolica (760 evra), antidekubitis jastučeta (između 25 i 50 hiljada dinara) neophodnog da bi Mitar sedeo u kolicima, a sada više nema ni mogućnosti da prikupi novac za injekcije DYSPORT koje služe za sprečavanje grčenja mišića odnosno skraćenja tetiva , koje su njenom detetu neophodne.

- Zbog besparice smo već preskočili dve terapije sa ovim injekcijama, što je dovelo do pogrošanja Mitrovog stanja. Operisan je tri puta, ali su lekari procenili da zbog čestih anestezija, između kojih protekne jedva godinu dana, to više ne bi bilo dobro. Zbog tri upale pluća on je ipak ponovo morao biti operisan u Dečjoj bolnici u Novom Sadu.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

U Ćupriji, pod nadzorom ruskog doktora Aleksandra Nazarkina, ipak je operisan i četvrti put. Mitar je do sada dosta porastao, ima 178 cm, a doktor Nazarkin smatra da je sada njegov rast u završnoj fazi , pa bi peta operacija bila njegova poslednja šansa. No, da bi mogli da odemo na tu petu operaciju trebaju nam sredstva koja nemamo – objašnjava majka Slađana.

Za poslednju nadu Mitru treba 2.100 evra, jer toliko košta intervencija koju bi izveli ruski hirurzi. Zbog toga majka Slađana moli sve ljude dobre volje i velikog srca da im pomognu u obezbeđivanju sredstava za operaciju koja daje nadu da će Mitar uz pomoć vežbi biti izlečen ili barem u mnogo boljem stanju nego sada.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Nada da će Mitar jednom moći da hoda i bude kao i svi njegovi drugari je velika. Sa tim se budimo svakog dana i spremni smo da molimo, a to i činimo, sve koji mogu da pomognu Mitru, da se i sami uvere u medicinsku dokumentaciju i shvate da nismo neki prevaranti, već majka i sin koji veruju da Mitar može prohodati , ali i veruju u dobrotu i ljudsku dušu.

Kako je gospođa Slađana objasnila, njihova najveća podrška i oslonac, osoba koja je disala za Mitra, njena majka, a Mitrova baka, izgubila je bitku za život, zbog čega je Mitar postao depresivan, počeo da plače, povlači se u sebe i odbija da komunicira.

- Suze su naša svakodnevica. Pored svih problema koji nas prate u Mitrovom životu sada smo dobili još jedan problem: da se Mitar povlači u sebe, plače i iščekuje da čuje korak i glas svoje druge polovine jer on i baka su bili jedno! Život nas iskušava  jako dugo, padali smo i ustajali već toliko puta,  nadam se da ćemo i sada uspeti da ustanemo  jer moramo da se borimo, ja za Mitra a Mitar za nas oboje! - zaključila je Svetlana.

Mitrove snimke pogledajte OVDE i OVDE.

Kontakt za pomoć

Svi koji žele da pomognu mladiću Mitru Jojiću da ode na operaciju i pokuša da prohoda mogu se javiti na:

Adresa:

ČOMIĆ SLADJANA I JOJIĆ MITAR

  FRUŠKOGORSKA 11

  SIRIG 21214

  021 849 037

  0658490370

  NAS DINARSKI RACUN JE:

  ČOMIĆ SLADJANA

  355-5488081-83

  VOJVODJANSKA BANKA AD NOVI SAD

  FILIJALA NOVI SAD

------------------------------------------------------------------------

DEVIZNI RAČUN:

  U VOJVODJANSKOJ BANCI AD NOVI SAD

  FILIJALA NOVI SAD

  SWIFT VBUBRS22

  IBAN : RS35355000000301855592

  account : 000301855592

------------------------------------------------------------------------

DEVIZNI RAČUN U KOMERCIJALNOJ BANCI

  account : 9031019113740 RS35205903101911374077

  INSTRUKCIJE ZA CRNU GORU

  Intermediary Bank / Correspondent bank

  SWIFT - BIC: KOBBMEP2

  Name: KOMERCIJALNA BANKA AD BUDVA

  City, Country: BUDVA MONTENEGRO, REPUBLIC OF

  Account with institution / Beneficiary's Bank

  SWIFT - BIC: KOBBRSBG

  Name: KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD

  Street: Svetog Save 14

  City, Country: Beograd SRBIJA

  Beneficiary

  IBAN / Account Number: RS35205903101911374077

  Name: SLAĐANA ČOMIĆ

  Street: FRUŠKOGORSKA 11

  City, Country; 21214 Sirig, Srbija

------------------------------------------------------------------------

  INSTRUKCIJE ZA OSTALE ZEMLJE

  Intermediary Bank / Correspondent bank

  SWIFT - BIC: DEUTDEFF

  Name: DEUTSCHE BANK AG

  City, Country: FRANFURT AM MAIN ,GERMANY

  Account with institution / Beneficiary's Bank

  SWIFT - BIC: KOBBRSBG

  Name: KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD

  Street: Svetog Save 14

  City, Country: Beograd SRBIJA

  Beneficiary

  IBAN / Account Number:RS35205903101911374077

  Name: SLAĐANA ČOMIĆ

  Street: FRUŠKOGORSKA 11

  City, Country; 21214 Sirig, Srbija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    30. mart 2015 | 15:08

    molim organizujte SMS, da bar tako pomognemo

  • gile

    5. april 2015 | 10:46

    naravno zao mi je decka sto je u takvom stanju ali mislim da njegova majka njegovu bolest koristi da bi lagodno zivela jednom sam joj usao na f b profil i video na naslovnoj fotografiji kako pokazuje srednji prst a onjene slike su ko da je sad sa modne piste trebalo bi pare ako se i uplate iskoriste za lecenje tog decka a zabraniti majci da dodje do tog novca nisu ljudi koji uplacuju novac budale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA