PREDVIDEO NESREĆU U ALPIMA: Jezivo upozorenje holandskog pilota!

Specijalizovani sajt "Aviejšn njuz" je odbio ovaj analitički članak jer je bio "previše uznemirujući". Prevelika podudarnost sa scenarijom pada aviona je pokrenula burne reakcije u svetskoj javnosti

  • 5

Holandski pilot Jan Koheret je pre dva meseca predvideo scenario pada aviona na Alpima i opisao katastrofu do najmanjih detalja. Međutim, niko nije ozbiljno shvatio njegova upozorenja.

KADA TE DOBITAK NA LUTRIJI ODVEDE U SMRT: Svi oni su imali sreće, a onda su ih zadesile strašne sudbine!

- Zahvaljujući ultrabezbednosnom sistemu zatvaranja vrata, pilotu više nije teško da preuzme kokpit i ostavi svog kolegu napolju. Dovoljno je da sačeka da ovaj ode u toalet i više nikada ne može da otvori vrata. Istina, postoji način da se uđe bez intervencije iz kokpita (specijalna šifra), ali pilot za komandama može da isključi tu opciju i da svom kolegi tako samo ostavi mogućnost da ode da sedne među putnike i sačeka da vidi šta mu je budućnost odredila - napisao je Koheret, koji ima 35 godina letačkog iskustva i koji danas leti za avio-kompaniju iz Emirata.

ISTINA O PILOTU KOJI JE UBIO 150 LJUDI: Lubic je i pre imao samoubilačke ideje!

Koheret sarađuje kao hroničar sa specijalizovanim sajtom "Aviejšn njuz", koji je odbio ovaj analitički članak jer je bio "previše uznemirujući". Tekst je ipak objavljen u štampanom izdanju revije "Pilot u avionu".

Holanđanin je u svom članku naveo dosadašnje primere samoubistava drugih pilota i zaključio da se i sam ponekad ozbiljno zapita ko sedi pored njega u kokpitu.

Foto: Tanjug/AP, Printskrin:Youtube/leak@ab Foto: Tanjug/AP, Printskrin:Youtube/leak@ab

- Šta ako mu se dogodilo nešto strašno u životu, što ne može da podnese? Nadam se da nikada neću otkriti, vraćajući se iz toaleta, da se nalazim pred vratima kokpita koja ne mogu da se otvore - oštro je kritikovao sistem bezbednosti uveden posle rušenja Kula bliznakinja u Njujorku.

On je na svom Fejsbuk profilu objavio ostavio komentar u kome je istakao da je stravična priča postala stvarnost. Podudarnost je neverovatna, što je izazvalo reakcije u svetskoj javnosti. Australijske avio-kompanije juče su odlučile da moraju da obezbede da u svakom trenutku u pilotskoj kabini aviona budu dva člana posade, što je odgovor na nesreću aviona nemačke kompanije "Džermanvings".

Foto: Facebook/Jan Cocheret Foto: Facebook/Jan Cocheret

Ovaj scenario se dogodio pilotu srušenog aviona Patriku Zondenhajmeru, koji prema svedočenjima njegovih kolega bio jedan od najboljih u "Lufthanzi". Ali uprkos svojim sposobnostima, on nije uspeo da spreči nesreću za koju mnogi optužuju kopilota Andreasa Lubica.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hep.C

    31. mart 2015 | 11:24

    Posle bitke svi su generali u pravu,eto još jednog predvidača.

  • mihailovic

    31. mart 2015 | 18:47

    Mislim da hrana,kafa,voda,sokovi moraju biti smesteni u manjem i prilagodjenom specijalnom frizideru u samo ckokpitu kao i prilagodjeni toalet u samom kockpitu. Da bi se to moglo izvesti sadasnji avioni moraju biti prepravljeni to jest da ckokpit bude veci kako bi sve toalet za pilote i manji frizider bio dostupan pilotima unutar ckokpita.' Na taj nacin bi se potpuno izbeglo otvaranje vrata ckokpita i odlazak do putnickog toaleta. Sigurnost nije samo u vratima ckokpita vec da se pilotima omoguci hrana ,napitak kao i toalet u samom ckokpitu. Sta moze jedna stjuardesa da pomogne u ckokpitu posto ona ili on nema znanje upravljanja avionom. Zato je jako bitno da pilot sa jedan/dva kopitlota bude u redovnoj postavi pri medjunarodnim letovima. Takodje kodirana vrata da se spolja mogu otvoriti od pilota ili kopilota a ne sekirom . Bezbednost aviona se pokazala nepouzdanom jos uvek jer se nemisli na najsitnije detalje bezbednosti putnika,avionskog osoblja i samog aviona Letim cesto iz Copenhagena za Sarajevo i Beograd i obratno. I u Air Bosna i u Air Serbia stjuardese rutinirano serviraju hranu,kafu,sokove u ckokpitu pilotima.Desavalo se da je bar 15-30 sekundi vrata ckokpita bila otvorene a najezio sam se od straha da je neko od putnika (putnicima nepise na celo da je nije ili je terorist)uleteo u tom trenutku u ckokpit O ovome sam ukazao na Butmiru i u Beogradu u kacelariji Air Bosna/Serbia i dobio sam odgovor kako " Nas Air Bosna/Serbia je bezbedan a ako se plasite uzmite drugu kompaniju " Bezbednost je dakle nula !

  • Pa da

    31. mart 2015 | 18:10

    Mozda mu je on i dao ideju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA