U Nišu proglašena epidemija malih boginja!

- Sad već imamo ukupno 36 obolelih, a među njima su i bebe, deca predškolskog uzrasta, školskog uzrasta, studenata i osoba starih do 50 godina, kao i jedan lekar - kaže direktor Instituta za javno zdravlje u tom gradu Branislav Tiodorović

  • 5

Institut za javno zdravlje u Nišu je prijavio epidemiju malih boginja (morbila) u tom gradu i okolini, sa 26 obolelih u tom trenutku.

Inače, to je peta epidemija od januara, rekao je vršilac dužnosti direktora tog Instituta Branislav Tiodorović.

- Sada već imamo ukupno 36 obolelih, a među njima ima i beba, dece predškolskog uzrasta, školskog uzrasta, studenata i osoba starih do 50 godina, kao i jedan lekar - rekao je Tiodorović.

Poznat je slučaj iz Beograda iz novembra prošle godine, kada je od malih boginja oboleo hirurg, pa oboljevanje lekara u Nišu nije prvi slučaj. Bolest počinje temperaturom, a kasnije i ostalim promenama, napominje Tiodorović, koji je i šef Katedre za infektivne bolesti i epidemiologiju na niškom Medicinskom fakultetu.

- Cilj je da se izbegnu moguće komplikacije kao što su upala pluća ili posebno upala moždanica - rekao je Tiodorović i ukazao na važnost vakcinacije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Govoreći o gripu, Tiodorović je rekao da se smiruje, ali da će i dalje biti sporadičnih slučajeva.

- Oprezne moraju da budu trudnice, kao i hronični bolesnici i deca, oni koji nisu vakcinisani - poručio je on.

(Telegraf.rs / 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hhhhh

    3. april 2015 | 20:12

    Za ovcije boginje nije obavezna vakcina to su prelezala skoro sva deca. Tako da gospodin koji se deklarise kao Profesor je pitanje da li je i to biologije, trebao bi da zna da njegova deca sigurno nisu vakcinisana na varicelu, vec sam na morbile. Mozda su gospodine vasa deca prelezala samo varicelu pa ste pomesali sa morbilama ali su to dve razlicite stvari.

  • Profesor Biologije

    1. april 2015 | 14:05

    I moja deca su imali i male i ovče boginje a vakcinisana su protiv njih, kako to? Izgleda da vakcine ne deluju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA