DŽIHADISTI POTUČENI DO NOGU: Islamska država doživela prvi veliki poraz, Iračani oslobodili Tikrit (FOTO) (VIDEO)

Tikrit je od juna prošle godine bio pod kontrolom Islamske države, a američki borbeni avioni su prošle nedelje počeli da vazdušnim udarima pomažu kopnenu ofanzivu iračkih snaga

  • 3
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sukobi između džihadista iz ekstremističke grupe "Islamska država" i iračkih snaga, koje imaju podršku šiitske milicije, i dalje traju u severnom delu iračkog grada Tikrita, koji su džihadisti okupirali u junu.

- Iračke snage nastoje da oslobode poslednje uporište Islamske države u ovom gradu, a posebno kvart Kadisija, u severnom djelu Tikrita - izjavio je irački ministar spoljnih poslova Mohamed Al Gaban

On je dodao da je veći dio Tikrita danas oslobođen, ali da je ostalo još nekoliko zona u gradu gde džihadisti pružaju otpor, preneo je Rojters.

Američki ministar odbrane Ešton Karter ocenio je, povodom saopštenja iračkih snaga da su oslobodile Tikrit, da se borba protiv Islamske države odvija dobro, ali da je prerano za proglašavanje pobede.

- Mislim da je prerano reći da pobedujemo, ali mislim da smo naneli mnogo štete - naglasio je on u intervjuu TV-mreži NBC, dodajući da je sada ključno da lokalne snage zadaju udarac Islamskoj državi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iračke snage su oslobodile Tikrit nakon jednomesečne borbe, saopštio je premijer Hajder al Abadi.

Tikrit je od juna prošle godine bio pod kontrolom Islamske države, a američki borbeni avioni su prošle nedelje počeli da vazdušnim udarima pomažu kopnenu ofanzivu iračkih snaga.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Uspeh eksperimenta Tikrit biće nastavljen i u drugim oblastima - najavio je Al-Abadi.

Karter ističe da će biti potrebno još vremena za poraz Islamske države, ukazujući da je u toku formiranje koalicije i snaga, ali da je uveren da će međunarodna zajednica pobediti.

Gubitak Tikrita je prvi veliki poraz Islamske države od oslobađanja Kobanea, oktobra prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova Iraka Mohamed Salem al Gaban rekao je danas da očekuje da će iračke snage, koje se još bore protiv preostalih grupa boraca Islamske države, za par sati preuzeti punu kontrolu nad Tikritom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je istakao da je cilj da se oslobodi Tikrit i tamo uspostavi normalan život što je brže moguće.

Prema njegovim rečima vlada će pomoći raseljenim licima da se vrate, a biće uspostavljena i civilna odbrana koja će grad štititi od terorista, prenosi AP.

(Telegraf.rs / Tanjug/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazarev grad

    1. april 2015 | 15:38

    Sad malo nek pomognu dzihadiste pa sve iz pocetka igraju se ameri.... I uzimaju polako naftu za dzabaka....

  • BAHRUDIN

    1. april 2015 | 14:30

    E kad ove sruše koga će onda da stave ti demokrati. Svi znaju da su ti islamista tvorevina hršćanske Amerike. Posle na red Iran. Jadni mi stom demokracijom

  • ......

    2. april 2015 | 02:25

    A do skoro dzihadisti pretnja svetu a sad mali iracani ih porazili ajde ameri zakuvajte jos nesto .... vam .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA