DANILO GOLUBOVIĆ: Milioni za poljoprivredu

Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede objašnjava da je IPARD program izrađen i prosleđen od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI). Ovaj program je deo pretpristupne pomoći EU koja je namenjena ruralnom razvoju i okvirni iznos za period 2014–2020 iznosi oko 175 miliona evra

  • 3

Evropska komisija je usvojila IPARD program kojim se obavezala da će u narednih šest godina podržavati ruralni razvoj Srbije. Ovaj program je deo pretpristupne pomoći EU (IPA) koja je namenjena ruralnom razvoju i okvirni iznos za period 2014–2020 iznosi oko 175 miliona evra, kaže u razgovoru za "Pečat" Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Šta je neophodno za realizaciju ovog programa?

Za njegovu realizaciju neophodno je postavljanje kompletne IPARD operativne strukture na nivou Vlade RS, a u skladu sa Sektorskim sporazumom između EK i Vlade RS (potpisuje se nakon usvajanja IPARD programa).

Najveći deo ovog procesa odnosi se na Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje sa svoje dve organizacione celine učestvuje u celom procesu izrade, akreditacije i realizacije IPARD programa, Sektor za ruralni razvoj (Upravljačko telo) kao i Upravu za agrarna plaćanja (Agencija za plaćanje).

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

IPARD program je izrađen i prosleđen od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) kao delu Evropske komisije, nadležnom za komunikaciju programa unutar ostalih direktorata. IPARD program 2014–2020 je usvojen od strane Evropske komisije početkom 2015.

Tokom 2015. godine odvija se proces akreditacije IPARD operativnih struktura (Sektor za ruralni razvoj – Upravljačko telo i Uprava za agrarna plaćanja – buduća Agencija za plaćanje) kao i određenih delova Ministarstva finansija i Revizorskog tela pri Vladi RS.

Sam proces zahteva zapošljavanje većeg broja izvršilaca u obe institucije (Sektor za ruralni razvoj 11 novozaposlenih, dok Uprava za agrarna plaćanja samo ove godine mora da zaposli 103 izvršioca). Ova radna mesta je Ministarstvo ugradilo u postojeću sistematizaciju, ali se zajedno sa Ministarstvom finansija radi na pronalaženju finansijskih sredstava za početak zapošljavanja.

Pored našeg Ministarstva, veliki deo obaveza očekuje i Ministarstvo finansija, koje ima ulogu koordinatora svih ovih aktivnosti i koje je sa svojim jasno definisanim strukturama za ovu namenu takođe deo akreditacionog procesa.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Svi zaposleni u ovim institucijama će tokom 2015. godine morati da prođu obuke i treninge za precizno definisane procedure za korišćenje ovih fondova.

Stepen spremnosti institucije i pojedinaca i jeste predmet kraja procesa akreditacije (revizija auditora iz Brisela) i odobravanja početka korišćenja sredstava iz ovih fondova, namenjenih pravnim i fizičkim licima koja se bave poljoprivrednom i prehrambenom proizvodnjom.

Ko će i na koji način moći da konkuriše za sredstva iz IPARD fondova?

Paralelno sa pomenutim procesima priprema institucija, vršiće se i priprema prenosa znanja o procedurama vezanim za konkurisanje za sredstva iz IPARD fondova, koje su veoma složene i odgovaraju onima koje važe na teritoriji članica EU.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U tu svrhu već se vrši predstavljanje samog IPARD programa udruženjima proizvođača, kao i jedinicama lokalne samouprave, a najvažniji deo činiće obuka naših poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi, koje će biti na usluzi proizvođačima za pomoć u vezi sa konkursnom dokumentacijom u trenutku apliciranja.

U ove aktivnosti biće uključene i sve one organizacije, udruženja proizvođača, organizacije civilnog društva i drugi, koji će zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava raditi na promociji IPARD programa, a sa ciljem što boljeg iskorišćenja sredstava. Prvi pozivi za konkurse za korišćenje sredstava iz IPARD programa očekuju se u prvoj polovini 2016. godine, a u skladu sa akreditacionim planom.

IPARD program je materija u kojoj se ukrštaju svi poslovi koji nas čekaju tokom procesa pregovora o članstvu u EU (bezbednost hrane i rad inspekcijskih organa, način i kontrola realizacije EU sredstava i dr.) a pre svega u okviru poglavlja 11 i 12, tako da će stepen iskorišćenja ovih sredstava biti pokazatelj spremnosti naših institucija, učesnika u transferu znanja, kao i potencijalnih korisnika za samo članstvo u EU.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U tu svrhu intenzivno se radi sa svim našim inspekcijskim službama, koje će biti nadležne da izdaju neophodne potvrde korisnicima koje se odnose na ispunjenje traženih standarda.

Korisnici IPARD mera mogu da budu pravna (zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća) i fizička lica, registrovana poljoprivredna gazdinstva. Svi oni koji nisu obuhvaćeni IPARD programom moći će da koriste sredstva domaće podrške kao i do sada, u nadi da će brzo dostići minimalnu proizvodnju, neophodnu da postanu IPARD korisnik.

Sve mere se sprovode po principu refundacije uloženih investicionih sredstava, tj. nakon završetka investicije i dokazivanja da investicija ispunjava sve propisane standarde.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nakon objave konkursa, korisnici podnose zahteve i nakon obavljenih početnih kontrola predate dokumentacije od strane Uprave dobijaju odobrenje za početak investiranja. To znači da investicije koje počnu pre ovog odobrenja neće biti prihvatljive za refundaciju.

Ministarstvo poljoprivrede radi na pronalaženju modela predfinansiranja IPARD korisnika, koji će biti u skladu sa ekonomskim potencijalima njihovih gazdinstava, s obzirom da komercijalne banke teško odobravaju ovakve vidove kredita korisnicima iz ruralnih područja.

(Telegraf.rs / Izvor: Pečat)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    3. april 2015 | 21:53

    Lepo toliko puno napisano.Nego neshvati sta ja kao seljak dobijam oce oni da otkupljuju moje prasice ili ne i sta bi sa moj novi traktor?

  • Goran

    4. april 2015 | 07:43

    bilo je i vreme to je jedini nacin da ova zemlja krene napred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA