LABRIS VS. ŽARKO TREBJEŠANIN: Da li decu treba učiti da je gej OK?

Organizacija koja se bori za prava LGBT osoba insistira da se sporni udžbenici promene, jedan od autora tvrdi da mu ne pada na pamet da to učini jer nema diskriminacije

  • 7

Kao autor jednog od devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine, u kojima je "Labris" detektovala diskriminatorni sadržaj na 18 mesta, prof. dr Žarko Trebješanin našao se na udaru ove organizacije za lezbejska ljudska prava.

Prema rečima Jovanke Todorović iz "Labrisa", spornim kvalifikacijama ne samo da se krše Ustav i niz zakona, već oni ujedno podstiču na nasilje i uništavaju život onima koji nisu heteroseksualne orijentacije.

- U svim ovim udžbenicima postoje mesta koja seksualnu orijentaciju mešaju sa seksualnim ponašanjem i poistovećuju je sa pedofilijom, dovode u direktnu vezu sa HIV-om, stavljaju u isti koš s kriminalnim ponašanjem ili je označavaju kao devijantnu - precizira Todorovićeva, napominjući da se njihov protest ne odnosi samo na udžbenik profesora Trebješanina.

LABRIS: Diskriminišuće lekcije o LGBT populaciji nisu izbačene iz udžbenika

U njegovoj "Psihologiji  za drugi razred gimnazije", međutim, "Labris"-u je zasmetala definicija adolescencije, koju ovaj stručnjak objašnjava kao razdoblje u kom "seksualno sazrevanje prati razvoj snažnog interesovanja za suprotni pol i pojava erotske strasti".

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Pogađate, problematičan termin pedstavlja "suprotni", budući da čak (prema nekim istraživanjima) 10 odsto ljudske populacije ima sklonosti ka - istom polu. Njihov predlog je da se ova odrednica dopuni sa interesovanjem za "isti ili oba pola".

- Ovo je minut do 12 da se promene neke stvari. Za vreme prethodnog ministra prosvete Tomislava Jovanovića, postigli smo dogovor da se uradi kvalitativna analiza udžbenika i ispravi ono što treba, jer je poslednja takva revizija rađena 2009. godine. Nažalost, u međuvremenu se promenio ministar, a naši planovi su propali - kaže Todorovićeva.

Na pretenzije "Labrisa" da utiče na sadržaj udžbenika koji su jednom već prošli recenziju i to stručnu, prof. dr Žarko Trebješanin ističe da je po sredi zamena teza, jer je on svojim radom sa marginalizovanim društvenim grupama odavno dokazao da nema ništa ni protiv LGBT populacije - naprotiv.

- Ne pada mi na pamet da se branim. Njima je očigledno stalo da mi nalepe etiketu, ali stvar je u tome što udžbenk koji sam ja pisao može da menja samo neko stručniji od mene, ili u krajnjoj liniji od mojih recenzenata, među kojima su bili i psiholozi koji rade sa decom, i odlično znaju kakve sve sklonosti ona imaju i kako šta na njih utiče. Ukoliko njihovu pobunu učinimo legitimnom, onda ćemo isto morati da uradimo i sa drugim organizacijama - na primer "Dveri" ili "Obraz", kao i s crkvom, sektama i bilo kim ko se oseti diskriminisanim - upozorava Trebješanin poručujući "Labrisu" da epilog ovakvih optužbi mogu da potraže i na sudu, za koji je ubeđen da nigde u njegovim delima neće naći diskriminaciju.

( J. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DH

    7. april 2015 | 16:01

    To uopste ne treba da bude u udzbenicima,prvenstveno!

  • BETMEN

    8. april 2015 | 00:57

    Ko je devojka desno , ZNA LI IKO , crna sa konjskim repom - ANDJEO !!??

  • Савица

    8. april 2015 | 10:31

    ТРЕБАЈУ ДЕЦА ДА ЧИТАЈУ О СВОМ БОЛЕСТИМА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA