BRILJANTNI UM: Ovaj Srbin tvrdi da je šestarom rešio matematički problem star 3 veka?!

- Priznanje mojih rešenja predstavljalo bi potvrdu da se širom sveta studentima predaje pogrešna matematika. Konačan sud o mojim rešenjima može dati jedino Svetski kongres matematičara - kaže Mihailo M. Bošković, profesor iz Užica

  • 17

Užički profesor Mihailo M. Bošković (69) tvrdi da je rešio dva nerešiva problema, od četiri koliko se u klasičnoj matematici smatra nerešivim od antičke Atine do danas!

Celokupnu stručnu javnost, akademije nauka i brojne institucije, domaće i strane asocijacije matematičara, pozvao je da njegov rad provere i da pronađu grešku. Uveren je da ne mogu da je nađu, jer je nema!

- Od četiri problema koje smatramo nerešivima rešio sam dva: podelu ugla na tri jednaka dela i podelu ugla na N jednakih delova pomoću jednog šestara i jednog lenjira, iz čega proizilazi i konstrukcija svakog pravilnog mnogougla. Rezultate sam publikovao u knjizi "Novo u matematici" ("Grafos"). Rešenja sam na ovaj način predao svima i svako je slobodan da o njima iznese svoj stav - od slobodnih matematičara, najznačajnijih institucija, akademija i kongresa matematičara... Želim da oni pokušaju da pronađu grešku i da o ponuđenim rešenjima iznesu svoj stav - kaže profesor Bošković.

Do opšteg priznanja da je nerešivo ipak rešeno, užički profesor neće lako doći.

- Priznanje mojih rešenja predstavljalo bi potvrdu da se širom sveta studentima predaje pogrešna matematika. Konačan sud o mojim rešenjima, posle iznošenja stavova pojedinaca i institucija, može dati jedino Svetski kongres matematičara - objašnjava Bošković.

Ako posle provere neka od matematičkih institucija saopšti da greške nema, to bi značilo da čitav niz naučnih saznanja iz ove oblasti, ali i iz teorije jednačina, zajedno sa velikim delom matematike - od tog trenutka ostaje pod znakom pitanja...

Desetine hiljada studentskih seminarskih, ali i ozbiljnih magistarskih i doktorskih radova palo bi u vodu, zajedno sa hiljadama publikovanih naslova... Teško je, kaže profesor, prihvatiti da je sad rešeno ono što su do sada bez uspeha rešavali - milioni ljudi.

Foto: sxc.hu/bewinca Foto: sxc.hu/bewinca

Boškovićevo rešenje našlo se pred matematičkim asocijacijama i na matematičkim katedrama u SAD, Rusiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Kini, Japanu... Tu su na svega 13 strana izneti teorema, analiza, dokaz i diskusija prvog rešenog "nerešivog" problema podele ugla na tri jednaka dela, uz konstataciju da neki od dosadašnjih zaključaka iz brojnih matematičkih knjiga i udžbenika - nisu tačni.

Za srodan nerešivi problem podele ugla na N jednakih delova uz pomoć jednog šestara i jednog lenjira, rešenje je izneto na osam strana, iz čega je proizašla i treća celina: konstrukcija svakog pravilnog mnogougla uz pomoć jednog šestara i lenjira.

Međutim, njegov rad još uvek nije priznat, jer se SANU i druge državne i inostrane  relevantne isntitucije kao što je  Svetski kongres matematičara koje se bave matematičkim problemima nisu uzele u razmatranje rešenje do kojeg je došao Bošković.

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Zvanično objašnjenje  koje nam je saopšteno je da se rad na ovim problemima jednostavno prekinuo, uz opšte usvojenu odluku da se oni više ne ispituju. Ili još jasnije, najveći matematički umov i svih generacija, sa svih meridijana, kroz celu dosadašnju istoriju, kao i stotine hiljada "običnih" matematičara današnjice, nikada nisu uspeli da dođu do rešenja.

Svi veliki umovi u matematici postavljaju isto pitanje: kako nerešivo preispitivati još jednom, posle toliko neuspelih pokušaja da se do istine dođe?

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki727

    7. april 2015 | 19:30

    Ovaj problem je mnogo izucavan na Američkim univerzitetima, gdje sam i bio upoznat s njim u sklopu istorije Matematike. Baš me interesuju rezultati konačne provjere rješenja

  • Pera Kojot #1

    7. april 2015 | 20:06

    Sad ce Ameri da pokradu naseg profu!

  • DARKO 100%

    7. april 2015 | 20:02

    Čista matematika je, na svoj način, poezija ideja logike . BRAVO PROFESORE!!!!!!;!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA