Cene goriva u Srbiji među najnižima u regionu

Cena "evropremijuma BMB 95" u Srbiji iznosi 1,37 evra za litar. Gorivo jeftinije samo u Rumuniji i BIH

  • 0

Prosečne cene benzina u Srbiji su među najnižim u regionu, dok je cena evrodizela na nivou proseka, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Cena benzina "evropremijum BMB 95" u Srbiji je 1,37 evra za litar i to gorivo je jeftinije samo u Rumuniji i BIH, gde košta 1,30 evra za litar, a skuplje je u Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, i Mađarskoj, a najskuplje u Grčkoj, gde iznosi 1,83 evra za litar.

"Evrodizel" u Srbiji košta 1,35 evra za litar i taj derivat je jeftiniji u Albaniji, Rumuniji, BIH, a najjeftiniji u Makedoniji gde košta 1,22 evra. Skuplji je u Sloveniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, a najskuplji u Grčkoj u kojoj košta čak 1,59 evra za litar.

U Srbiji je ove nedelje zabeležen raspon 4,5 dinara od najniže cene do najviše za isti derivat. Kada je reč o "evropremijumu BMB 95", ukoliko izaberete najjeftiniju benzinsku stanicu možete platiti oko 7,5 dinara manje nego na najskupljoj.

Prema analizi UNKS-a, cene goriva u regionu i dalje su na visokom nivou, ali ipak niže nego u Evropskoj uniji. Prosečna maloprodajna cena benzina u 11 zemalja regiona je 1,445, a evrodizela 1,376 evra. Kada se izuzmu Grčka i Mađarska s najvišim državnim zahvatanjima i Makedonija i BiH sa najnižim, prosečne maloprodajne cene "evrodizela" u preostalih sedam zemalja regiona razlikuju se za samo dva evrocenta i kreću se od 1,345 do 1,365 evra.

(I. M. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA