ŽENA KOJA JE SPASLA PUTINA: Zove se Elvira, a Rusija joj mnogo duguje!

Rizik koji je preduzela ova žena se na kraju isplatio. Tamošnji mediji su pisali o tome da li njoj Rusija duguje spas

  • 9

Elvira Nabiulina (52) se smatra drugom najmoćnijom ženom Rusije koja se oduprla svim pritiscima i rizikovala kako bi uspela da pozicionira rubalj na realni nivo. Za oporavak rublje zaslužna je jedna od najbližih Putinovih saradnica.

PANIKA U RUSIJI: Rublja pala 26 odsto za samo jedan dan! (FOTO)

Energična predsednica Središnje narodne banke i donedavna predsednikova pomoćnica za ekonomska pitanja zalagala se za  "Putinov ekonomski program".

Ona nije podlegla panici koja je zavladala Kremljem, nego je, uprkos pretnjama, odbila da iz rezervi ubrizga sredstva za spas rublja.

Rizik se na kraju isplatio, tržište se stabilizovalo i rubalj se vratio na normalni nivo. Ruski mediji su pisali o tome da li ovoj ženi Rusija duguje spas.

Nabiulina ulazi u red ekonomskih stručnjaka zaduženih za Putinov opstanak.

Konačno, neki je smatraju i sivom eminencijom ili barem delom ekonomskog tima koji mora da smisli način da Rusija ne doživi kolaps, pogotovo jer su glavne poluge njenog rasta ono što im je "Bog razasuo po Sibiru" - nafta, plin, ugljen i zlato, a industrijska proizvodnja se plete tek negde po strani.

Foto: Wikimedia/United States Mission Geneva, Tanjug/AP Foto: Wikimedia/United States Mission Geneva, Tanjug/AP

Bila je jedna od najboljih studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Moskvi, uletela je u posao u jeku najtmurnijeg razdoblja Rusije: raspad SSSR-a, ekonomija na ivici provalije, barel na 20 dolara, politička nestabilnost.

O njenom privatnom životu malo se zna. Udata je za direktora Više ekonomske škole Jaroslava Kuzminkova koji joj je bio mentor na doktoratu, i sa njim ima sina Vasilija.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA