GODINA JE PROŠLA OD OTMICE 200 UČENICA: Niko i dalje ne zna šta je sa njima i gde ih krije Boko Haram! (FOTO) (VIDEO)

Lider Boko harama Abdubakar Šekau rekao je da su učenice "preobraćene u islam i udate" mesec dana nakon otmice. U glavnom gradu Abudži biće održan marš u kom će učestvovati 219 devojčica, koliko ih se i dalje vodi kao nestalo

  • 4

Novoizabrani predsednik Nigerije Muhamadu Buhari izjavio je danas da će njegova vlada učiniti sve kako bi pronašla i vratila kući više od 200 učenica, koje su u pre tačno godinu dana iz internata u gradu Čibok u saveznoj državi Borno na severoistoku Nigerije oteli pripadnici islamističke grupe Boko haram.

PRVO SU IH KIDNAPOVALI: Teroristi pobili svoje žene da se ne bi udale za druge kad pobegnu od njih!

U glavnom gradu Abudži biće održan marš u kom će učestvovati 219 devojčica, koliko ih se i dalje vodi kao nestalo, a slične manifestacije planiraju se i u svetu, uključujući London i Vašington.

- Ne znamo da li devojčice iz Čiboka mogu da budu spašene. Njihovo mesto boravka i dalje je nepoznato. Koliko god želeo, ne mogu da obećam da ćemo ih pronaći -  rekao je Buhari a prenosi AFP.

Nekoliko učenica uspelo je da pobegne iz zatočeništva, ali se i dalje više od 200 učenica smatra nestalima.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

BBC prenosi izjavu jedne od tamošnjih žiteljki da je pre tri nedelje videla približno 50 otetih devojčica obučenih po muslimanskim običajima u pratnji ekstremista, u provinciji Gvoza na severoistoku zemlje, ali se one i dalje nalaze u rukama islamista.

U maju prošle godine policija Nigerije saopštila je da će sa 300.000 dolara nagraditi informaciju koja će pomoći oslobađanje devojčica, ali se o njihovoj sudbini i dalje ništa ne zna.

Prvobitno se smatralo da je nestalo približno 230 njih, ali se ispostavilo da su neke od njih uspele da pobegnu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Mesec dana posle napada u Čiboku, lider Boko harama Abdubakar Šekau rekao je da su učenice "preobraćene u islam i udate".

Ta izjava pojačala je strahovanje aktivista za zaštitu ljudskih prava da ekstremisti koriste devojčice kao seksualne robinje.

Organizacija "Amnesti internešnel" (AI) saopštila je da je od početka prošle godine oteto 2.000 devojčica i žena, koje upotrebljavaju kao seksualne robinje, borce ili kuvarice.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

AI navodi da su devojčice iz Čiboka manja grupa među otetima.

Izveštaj zaštitnika ljudskih prava temelji se na svedočenjima blizu 200 očevidaca, uključujući 28 žena i devojčica koje su pobegle.

- Teško je proceniti koliko osoba je oteo Boko haram - navodi Amnesti, koji prenosi izjavu visokopozicioniranog vojnog izvora da su otete devojčice podeljene u tri ili četiri grupe i da su u različitim logorima Boko harama.

Abubakar Šekau, vođa Boko Harama. Foto: Tanjug/AP Abubakar Šekau, vođa Boko Harama. Foto: Tanjug/AP

Slučaj otmice privukao je veliku pažnju na društvenoj mreži "Tviter", na kojoj se proširio hešteg #BringBackOurGirls (Vratite naše devojčice), a kampanji na internetu priključile su se i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzaj i "prva dama" SAD Mišel Obama.

SAD i Kina izrazile su spremnost da pomognu nigerijskim vlastima u pronalaženju otetih devojčica.

Boko haram - u prevodu sa jezika hausa "Zapadno obrazovanje je greh", vodi oružanu borbu za formiranje islamskog kalifata na severu Nigerije i uvođenje šerijatskog prava.

Prema podacima UN od početka 2014. u tri države na severoistoku Nigerije - Adamava, Borno i Jobe, u napadima ekstremista poginulo je više od 7.300 ljudi, pri čemu više od hiljadu ove godine.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jakov

    14. april 2015 | 12:49

    Nije nego nikoga nije ni briga gde su,da je nestalo 200 "belih" učenica ceo svet bi se digao i za 3 dana bile bi slobodne.. Licemerje velikih sila nema meru.. Sramota!!!

  • King

    14. april 2015 | 12:11

    Gde su sad Ameri

  • Алекса

    14. april 2015 | 12:27

    Само душе опседнуте могу да ураде овакво зло.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA