ISTINA ILI LAŽ? Vođa Islamske države bio na samrti

Zbog njegovog ranjavanja je organizovan hitan sastanak vođstva Islamske države koje je isprva verovalo da će umreti i planiralo da imenuje novog vođu

  • 9

Vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi teško je ranjen u vazdušnom napadu na zapadu Iraka, zbog čega ne rukovodi tom organizacijom na svakodnevnoj bazi.

EKSKLUZIVNO: Vođa ISIS-a ne postoji! (FOTO) (VIDEO)

Te navode je preneo britanski list Gardijan, a kako se navodi dobili su ih od bliskih izvora.

Izvor u Iraku s vezama s terorističkom organizacijom rekao je da je Bagdadi zadobio teške povrede u martu u vazdušnom napadu međunarodnih snaga predvođenih SAD, objavio je danas Gardijan.

- Bagdadiju je isprva bio ugrožen život, ali je polako počeo da se oporavalja zbog čega je prepustio svakodnevno rukovođenje operacijama Islamske države - rekao je izvor.

Foto: Tanjug/AP/Militant video Foto: Tanjug/AP/Militant video

Zbog njegovog ranjavanja je organizovan hitan sastanak vođstva Islamske države koje je isprva verovalo da će umreti i planiralo da imenuje novog vođu.

Dvojica zvaničnika - zapadni diplomata i savetnik u iračkoj vladi -potvrdili su da se napad dogodio 18. marta blizu granice sa Sirijom.

OPET KRUŽE GLASINE: Vođa Islamske države ranjen?

Diplomata je rekao da je meta vazdušnog bila kolona od tri vozila s ciljem da se napadne vođstvo Islamske države, kao i da se veruje da su ubijena tri čoveka, mada se u to vreme nije znalo da je Bagdadi bio u nekom od tih vozila.

Printskrin: Youtube/Brigitte Gabriel Printskrin: Youtube/Brigitte Gabriel

Savetnik u iračkoj vladi Hišam el Hašimi rekao je da je Bagdadi ranjen u oblasti El Badž, na oko 320 kilometara od Mosula, uporišta Islamske države. Bagdadi je i pre veći deo vremena provodio u El Badžu, sunitskoj oblasti koja je dugo bila van kontrole američkih snaga i utočište za džihadiste.

Bagdadi je već jednom bio meta kada su u decembru američki avioni napali dva vozila kod Mosula. Tada je ubijen njegov bliski saradnik, dok je Bagdadi bio u drugom vozilu koje nije bilo pogođeno.

U novembru i decembru su se pojavile spekulacije da je Bagdadi ranjen, ali to nije bilo potvrđeno.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Khalid Ibn Al-Walid

    21. april 2015 | 16:30

    Nije ok lahka meta kao bespomocna afganistanska djeca koju tamane godinama

  • pobjeda

    21. april 2015 | 21:47

    To je najuspesniji covek 21 veka. Iz kaosa je napravio drzavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA