UDAR NA PUTINA: EU tuži Gasprom zbog monopola na gas!

Još jedan udar EU na Rusku Federaciju, ovog puta u vidu tužbe zbog monopolske politike prema njihovim državama članicama

  • 19

Protiv najvećeg proizvođača priprodnog gasa u svetu i najveće ruske kompanije "Gasprom", podignuta je antimonopolska tužba od strane Evropske unije jer "zloupotrebljava" svoju dominantnu poziciju u osam istočnoevropskih zemalja, uključujući Poljsku i Mađarsku.

RATUJTE PROTIV PUTINA ZA PLATU OD 4.000 EVRA: Evropska unija traži radnike!

- Smatramo da je Gasprom možda izgradio veštačke prepreke kako bi sprečio da gas teče iz pojedinih zemalja centralnoistočne Evrope ka drugim zemljama, time ometajući prekograničnu konkurenciju - rekla je Margareta Vestager, komesarka za konkurenciju EU.

"Gasprom" ima individualne ugovore sa Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Poljskom, Českom Republikom, Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom, koji omogućavaju kompaniji da naplati svakoj zemlji drugačiju cenu za isporuku gasa.

- Držeći odvojena tržišta, dozvoljeno je da Gasprom naplaćuje cene koje su nefer - rekla je Vestager.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Gasprom" ima 12 nedelja da odgovori na tužbu i da sazove saslušanje.

EU je prva pokrenula istragu "Gasproma" 2012. godine, okrivljujući najvećeg proizvođača gasa u Rusiji za antikonkurentsku praksu u centralnoj i istočnoj Evropi.

Tada je pisano da "Gasprom" ometa slobodan protok gasa zemljama članicama EU, sprečava diversifikaciju isporuke gasa, i nameće nefer cene povezivanjem cene gasa sa cenom nafte.

Kompanija "Gasprom", sa godišnjom prodajom od oko 100 milijardi dolara, snabdeva 28 zemalja EU sa oko 30 odsto prirodnog gasa.

(Telegraf.rs / Izvor:rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GradjaninX

    22. april 2015 | 13:33

    Pa kada ce EU da shvati da je prirodno vezana za Rusiju a ne za SAD. Drugog strateskog izvora i izbora EU NEMA! Nema nafrovoda ispod atlantika, niti ce ga biti, niti SAD imaju resurse da napajaju EU. Priroda je to lepo resila a SAD idu protiv prirode. To nikada ne izadje na dobro. Savez EU-SAD je neprirodan i samo je u interesu SADa

  • топлистанадреалиста

    22. april 2015 | 19:57

    Заврћи!!! Морају да сxвате да имају посла са свјетском силом! Заврћи, нема гаса.....да видимо шта ће онда господа да ураде! Заврћи све токове! Доста!

  • GORKI

    22. april 2015 | 14:31

    AHAHAH. MNOGO STE GA POTRESLI....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA