Nikad nećete pogoditi zbog čega se Srpkinje razvode i koliko traje prosečan srpski brak!

Prema nekim istraživanjima, prosečan srpski brak traje 13 godina i četiri meseca. Iako neki smatraju da je krizna sedma godina braka, Srbi je "prežive" pa u 13. stavljaju tačku na bračnu zajednicu

  • 11

Iako važimo za konzervativno društvo gde je brak kao institucija veoma važan, statistika govori da svaki četvrti brak "izneveri" onu zakletvu datu na venčanju "dok nas smrt ne rastavi". Srbi, umesto da se drže devize "živeli su srećno do kraja života svoj brak okončavaju razvodom.

Prema nekim istraživanjima, prosečan srpski brak traje 13 godina i četiri meseca. Iako neki smatraju da je krizna sedma godina braka, Srbi je "prežive" pa u 13. stavljaju tačku na bračnu zajednicu.

U Srbiji se, prema nacionalnoj statistici, sklopi u proseku oko 36.000 brakova, a petina njih se razvede već u prve četiri godine zajedničkog života.

Mladi parovi se često odlučuju na "ludi kamen" zbog neplanirane trudnoće. Međutim, iako se misli da brakove "čuvaju" deca, statistika to demantuje podatkom da više od polovine razvedenih brakova čine zajednice sa decom.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prema statističkim podacima, broj naslednika utiče na razvode. Zajednice sa više dece manje dolaze do brakorazvodne parnice.

Nakon razvoda, u većini slučajeva starateljstvo se dodeljuje majkama.

Prosečna starost mladoženje prilikom stupanja u brak je 33,2 godine, dok se dame odlučuju na brak u proseku sa 29,7 godina. Ovi podaci govore u prilog činjenici da se mladi sve teže odlučuju na ludi kamen i da im je teško da se odreknu samačkog života.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U proseku godišnje se ui Srbiji preko 8.100 brakova okonča brakorazvodnom parnicom. Prosečna starost supružnika prilikom razvoda je 42, 7 kada su u pitanju muškarci, a žene se na razvod odlučuju sa 39 godina.

Takođe, prva godina braka je najturbulentnija jer se tada novopečeni mladenci prilagođavaju jedno drugom i životu u zajednici, a ako se još u ovoj godini ostvare i kao roditelji, ovaj period je veoma stresan - smatraju stručnjaci.

Srpska žena se na razvod odlučuje pre zbog neslaganja sa svekrvom nego zbog toga što muž ima ljubavnicu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Zanimljiv je i podatak da su u svakom šestom braku supružnici istog zanimanja.

(J. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lana

    15. februar 2016 | 15:09

    razvode se jer imaju veze u centru za socijalni rad ili u zdravstvenom centru,gde mogu da dodju do odgovarajuceg papira,da dobiju sta zele napisano i to dobro unovce svakog meseca.Sigurna plata,razne povlastice, paketi iz centra,itd.a one leze,gledaju serije,objavljuju selfije... TO IMA U VALJEVSKOM CENTRU ZA SOCIJALNI RAD...

  • Mila...3

    26. april 2015 | 11:29

    Cula sam od kolega, iz bracnog savetovalista da od 8 poseta koje oni obrade 5 sadrzi probleme između snaje i svekrve! Problemi su isti: loše kuva, nije pedantna, misli samo na sebe, nece da posluzi komsike kafom! I tako 20 godina , isti trend ista tema! I u salu mi svi kazemo , ej pa i ja sam to prošla ! Mladi nisu tolerantni, a stari su stari! Kakva li ću ja SVEKRVA BITI?

  • Sanja

    26. april 2015 | 14:14

    Bolje dobar razvod nego loš brak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA