EVROPA ŠALJE 150.000 MIGRANATA KUĆI: Da li će lideri uništavati brodove pune izbeglica?

Tajni predlog zaključka sastanka upućuje na to kako će velika većina od 150 hiljada imigranata koji su uspeli da prežive putovanje i stigli su do Italije biti vraćena nazad u svoje zemlje kao ilegalni doseljenici

  • 4

Italijanski premijer Mateo Renci sazvao je hitan sastanak evropskih čelnika na kojem bi trebalo da se raspravi o unapređenju nadzora granica Evrope. Povod je stravična tragedija koja se u nedelju dogodila između libijske obale i italijanskog ostrva Lampeduze, u kojoj je poginulo oko 900 ljudi.

UHAPŠENI KAPETAN I NJEGOV POMOĆNIK: U tragediji na Mediteranu nastradalo VIŠE OD 800 LJUDI!

Cilj sastanka je spasti živote ilegalnih imigranata koji na vrlo opasan način dolaze na Stari kontinent. Tajni predlog zaključka sastanka upućuje na to kako će velika većina od 150 hiljada imigranata koji su uspeli da prežive putovanje i stigli su do Italije, biti vraćena nazad u svoje zemlje kao ilegalni doseljenici.

Deo predloga omogućava i mogućnost da manji broj od 5.000 imigranata dobije dozvolu ostanka u Evropi. Raspravlja se i o mogućnosti da se pristigli imigranti ravnomerno rasporede po celom kontinentu, ali se spominje i radikalni vojni pristup . otkrivanje i uništavanje brodova za krijumčarenja ljudima, preneo je BBC.

JEZIVA NESREĆA: Potonuo brod sa više od 700 ljudi, ima i MRTVIH!

Lideri država članica Evropske unije (EU) okupiće se danas u Briselu da bi razmotrili mere na zaustavljanju trgovine migrantima posle brodoloma tokom vikenda kada se u Mediteranu utopilo 900 ljudi. U Nacrtu dokumenta u koji je uvid imala agencija AFP, predviđa se "obavezivanje evropskih lidera da preduzmu sistematske akcije na identifikovanju, lociranju i uništavanju brodova pre nego što plovila iskoriste trgovci ljudima (migrantima)".

Foto:Tanjug/AP Foto:Tanjug/AP

Istovremeno, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvana je da odmah počne pripreme za moguću bezbednosnu operaciju i odbrambenu politiku u tom smislu, a u skladu sa međunarodnim pravom, dodaje se u pomenutom Nacrtu. Evropska unija je u ponedeljak iznela akcioni plan od 10 tačaka u pokušaju da nađe odgovor na priliv ilegalnih miganata i predupredi nove tragedije.

Plan je predložila Evropska komisija a podržali su je ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU na hitnom sastanku u Luksemburgu. Plan predviđa povećanje finansijskih sredstava i broja brodova i opreme koji su na raspolaganju u okviru operacije EU za zaštitu granica "Triton" i "Posejdon", preneo je Rojters. "Triton" je prošle godine zamenio mnogo opsežniju italijansku operaciju "Mare Nostrum" koja je imala za cilj spasavanje izbeglica iz mora zato što su neke članice EU odbile da je dalje finansiraju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

EU će, kako se navodi u akcionom planu, učiniti sistematski napor da uhvati i uništi brodove koje koriste trgovci ljudima koristeći operaciju "Atlanta" kod obala Somalije kao model. To će biti kombinovana civilno-vojna operacija, preneo je Rojters. Grupa za ljudska prava nevladine organizacije Amnesti internešnel pozvala je evropske lidere, uoči današnjeg hitnog samita u Briselu, da počnu sa humanitarnom operacijom, kako bi okončali spiralu tragedija na brodovima sa mediteranskim migranatima.

U izveštaju objavljenom u sredu, Amnesti je krizu nazvao "evropskom tonom srama" i zatražio hitno obezbeđivanje adekvatnih brodova, aviona i drugog sredstava da patroliraju kada se nalaze nečiji životi u opasnosti, prenosi AFP. Italijanski premijer Mateo Renci rekao je da Evropska unija mora da ima jedinstven stav prema problemu prebacivanja migranata iz afričkih zemalja.

Govoreći dan uoči vanrednog sastanka lidera EU o tom problemu, Renci je rekao da je veoma optimističan da će EU promeniti taktiku po pitanju migranata, preneo je Rojters. Strahuje se da je čak 900 migranata poginulo kada je brod, kojim su krenuli iz Libije u noći subota na nedelju, pretrpeo brodolom. Ta nesreća izazvala je pozive da se preduzmu odlučnije akcije kako bi se zaustavio talas ljudi koji beže iz Afrike zbog rata i teškoća.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: jutarnji.hr/ Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    23. april 2015 | 11:35

    Ruzno je reci ali ovo im je dobro doslo kao izgovor da se oslobode tih jadnih ljudi.Prvo im politika EU iUS naprave rat iz geopoliticke i vojnoindustrijske koristi(milijarde€) a sad ce te ljude ko ovce,evo ti flasa vode i sendvic i direkt nazad.Hriste Boze.

  • kroat

    23. april 2015 | 13:02

    Tako i treba !

  • brana

    24. april 2015 | 09:58

    Pravo i demokratija zapadne Evrope!Toliko o milosti i covecnosti nasih buducih vladara.Trebali bi ovako i mi prema njima da se ponasamo kad krenu izbeglice iz EU na jug posle katastrofe sa Rusijom.Ne moze ovde niti ovuda,vracajte se nazad u ratno podrucje.To je to isto sto oni sada rade a radili su to i izbeglicama iz Jugoslavije,barem Srbima jer si hrvati i muslije mogli gde su hteli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA