OVO JE BROJKA KOJA ĆE UNIŠTITI SRBIJU: Čak 35% DEČAKA NIKAD NIJE PROČITALO KNJIGU!!!

Tinejdžeri više ne umeju da razgovaraju, sede jedni preko puta drugih i guraju mobilne telefone i slike pod nos. Na društvenim mrežama vode jednosmernu komunikaciju, pišu neke komentare, a ne znaju ni kome ni zašto. Izgubljeni su i otuđeni

  • 57
Tuča navijača – 148. Večiti derbi Foto: Telegraf

Psiholog Vesna Tomić ističe da se omladinom niko više ne bavi, pa čak ni porodica. Mladi su prepušteni sami sebi i ne znaju šta da rade, pa im je najlakše da "vise" na društvenim mrežama.

- Tinejdžeri više ne umeju da razgovaraju, sede jedni preko puta drugih i guraju mobilne telefone i slike pod nos. Na društvenim mrežama vode jednosmernu komunikaciju, pišu neke komentare, a ne znaju ni kome ni zašto. Izgubljeni su i otuđeni.  Najveći problem je što dok se situacija u društvu ne reši, ne može se pomoći ni mladima - kaže Vesna Tomić za Blic.

Prema podacima iz istraživanja "Mentalno zdravlje mladih u Srbiji" svaki deseti učenik srednje škole je pušač, a 14 odsvo učenika je u prethodnoj godini uzelo barem jedan narkotik. Skoro polovina ispitanika istraživanja, koje je rađeno u 40 srednjih škola, napilo se jednom u proteklih 12 meseci, a od toga su 59 odsto mladići. Oko 10 odsto učenika uzimalo je lekove za smirenje u toku prošle godine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sa Vojnomedicinske akademije poručuju da skoro deset maloletnika završi svake nedelje u toj bolnici zbog alkohola i droge.

- Mladi obično ne znaju da piju, mešaju razne vrste alkohola ili piju na prazan želudac. Neki žele da se što pre napiju pa ispijaju čašicu za čašicom, neki ne znaju ni koje piće ide s kojim i brzo se opijaju. A kada se napiju - skloni su konfliktima, tučama, povredama, padovima, tako da su česti prelomi i povrede. Druga, jako bitna komplikacija jeste povraćanja s izlivanjem sadržaja u plućima i ugušenjem - kaže prof. dr Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA za Blic.

Oko 30 odsto mladih sedi za kompjuterom ili ispred TV tri sata dnevno, a poražavajući podatak je da 35 odsto dečaka nikada ne čita knjige. Devojčice su bolje po tom pitanju, pa "samo" 8 odsto devojčica nikada ne čita knjige. Manje od polovine ispitanih mladih, oko 40 odsto, redovno se bavi sportom.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lovic g 8

    26. april 2015 | 12:49

    Богданов кошта ФСС и државу преко четрнаест милиона еура, замислимо да су та срества уложена у талентовану децу. Фарма, велики брат, парови уместо Тесле, Пупина, Миланковиђа, Змаја, Десанке Максимовић, Андрића. Селимовића, Његоша ,и тако даља. Е то је то. Тако неможемо даље. Да не заборавим и многобројне спортисте уместо којих су нам идоли постали криминалци и певаљке новокомпоноване народне музике.

  • Ivana

    26. april 2015 | 10:36

    Pa sta!Zasto neko mora da cita knjige da bi bio vaspitan i dobar covek??????

  • N24

    26. april 2015 | 10:53

    Ja jesam.....prirucnik za auto mehanicare.I korisniji je od nekog romana ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA