RTB Bor ne duguje zarade, ali ni penzije svojim radnicima!

Ovaj problem do sada nije mogao da bude rešen i pored uključivanja centrale PIO i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, jer nema zakonskih mogućnosti za to osim regulisanja svih poreskih obaveza iz proteklog perioda

  • 5

Zahtevi bivših i sadašnjih radnika, invalida rada druge i treće kategorije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koji imaju privremena rešenja za penziju, uskoro će biti rešeni merama sadržanim u UPPR-u (Unapred pripremljeni plan reorganizacije) za sva preduzeća u sastavu RTB Bor Grupe.

- RTB Bor po osnovu prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja ne duguje svojim radnicima, a invalidima rada druge i treće kategorije u potpunosti je regulisao i sve poreske i druge obaveze po osnovu naknade zarade koju Republički fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) ne priznaje kao njihovu osnovicu za punu i konačnu penziju - kaže za Telegraf zamenica generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja Mirjana Antić, pa nastavlja:

- Zbog toga penzioneri koji su otišli u penziju kao invalidi rada druge i treće kategorije još uvek imaju privremena rešenja i umanjene penzije.

Takvo stanje biće ispravljeno sprovođenjem mera UPPR-a.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

- Ovaj problem će konačno biti rešen kroz mere predviđene za regulisanje ukupnih obaveza sadržanih u Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) za preduzeća u sastavu RTB Bor Grupe. UPPR je sačinjen s presečnim datumom 31. decembar 2014. godine i u zakonskom roku (31. mart 2015.) dostavljen Privrednom sudu u Zaječaru, nadležnim republičkim komisijama i Agenciji za privatizaciju na dalje postupanje - objašnjava Mirjana Antić.

Ovaj problem do sada nije mogao da bude rešen i pored uključivanja centrale PIO i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, jer nema zakonskih mogućnosti za to osim regulisanja svih poreskih obaveza iz proteklog perioda i to za sve zaposlene u Basenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    27. april 2015 | 18:54

    RTB je jedna od kompanija u Srbiji koja se moze pohvaliti najzadovoljnijim radnicima.

  • Zmajko

    27. april 2015 | 17:13

    Radim u rudniku i zivim pristojno. Osim plate i pristojnog zivota jedna od najbitnijih stvari je dostojanstvo koje je Sosa vratio radnicima, posto su posle 5 oktobra hteli da nas prodaju i da nas teraju da gajimo kikiriki.

  • Cola

    27. april 2015 | 16:49

    Rtb Bor je jedan od svetlih primera kako može i mora da se radi u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA