HRVATI NAS KOPIRAJU: Gradiće se "ZAGREB NA VODI"!

Projekat Zagreb na Savi je pokrenut najviše zbog rešenja problema odbrane od poplava, zaštite okoline i korišćenja hidroenergetskih potencijala toka Save

Hrvatska priprema projekat Zagreb na Savi, koji je vredan oko 1,4 milijarde eura. Aktualizovao ga je bivši prvi potpredsednik Vlade Radimir Čačić još 2012. godine, a tada je obećavao da će ceo projekat biti gotov do 2020. godine.

SARAJEVO NA VODI: Šeici ulažu novac, šire se i na srednju Bosnu!

Zagreb na Savi, naime, projekt je pokrenut najviše zbog rešenja problema odbrane od poplava, zaštite okoline i korišćenja hidroenergetskih potencijala toka Save. Idejnih rešenja ima više.

Jedna je da se izgrade novi pragovi koji bi kontrolirali Savu i podzemne tokove, druga je opcija bila gradnja pet velikih hidroelektrana, a treća je prokop kanala Sava-Sava, odnosno da se postojeći kanal Sava-Odra u najbližoj tački opet poveže sa Savom.

Gradnja HE Podsused koštala bi oko 260 miliona eura, HE Prečko 164 miliona eura, a HE Sisak 213 miliona eura. Za gradnju četiri male hidroelektrane potrebno je uložiti 213 miliona eura. Tih sedam hidroelektrana godišnje bi proizvodilo oko 636 gigavatsati električne energije što je 23 odsto ukupne godišnje potrošnje Zagreba.

Foto: Wikipedia/Qpiangquaong 3 Foto: Wikipedia/Qpiangquaong 3

Trećom bi se opcijom u Zagrebu uz obalu Save oslobodilo oko 350 hektara zemljišta. Savom bi kroz Zagreb mogli da plove manji turistički brodovi, a Velika Gorica mogla bi da dobije rečnu luku. Hrvatska je za ovaj projekat obezbedila 500.000 eura, a ostatak pomoći očekuju od Evropske unije.

Projekat Zagreb na Savi najveći i najkompleksniji projekat koji Hrvatska ima i koji je njen potpredsednik Radimir Čačić, kako kaže, dosad pokretao.

Bitno je da je projekt u visokoj meri definisan i da je postignuta saglasnost oko projekta s desetak ključnih institucija što, primera radi u Beogradu nije bio slučaj. Nema razloga da se taj projekat ne realizuje, ali dinamika kakvu naša vlada ima takva je kakva jeste – kaže Čačić.

(Telegraf.rs/ Izvor: vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    28. april 2015 | 22:05

    DOKLE GOD MI BUDEMO PRIDAVALI ZNACAJU TO STO RADE I GOVORE HRVATI MI CEMO BITI NA GUBITKU...NJIH TREBA SAMO IGNORISATI I TO CE IH NAJVISE BOLETI. :-)

  • B72

    28. april 2015 | 22:19

    Ja sam iz uhutrasnjosti i nikad nisam voleo Beograd ,ali za sve zemlje iz okruzenja izuzev Budimpeste Beograd je velegrad ,metropola ili kako vec.

  • Radoznalica

    28. april 2015 | 21:02

    Ja bih voljela da mi prekopiramo od njih autoputeve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA