POVEĆAO SE NIVO RADIJACIJE U ČERNOBILJU: Požar preti, svi se plaše da se istorija ne ponovi (FOTO) (VIDEO)

Vatra je došla na 15 do 20 kilometara od samog postrojenja u kojem je 1986. godine došlo do najveće nuklearne katastrofe u istoriji

  • 9

Ukrajinska Nacionalna garda i policija radi na sprečavanju širenja šumskog požara kod Černobilja, kako ne bi došlo do ugrožavanja postrojenja i ponovnog izazivanja širenja radijacije. Požar gasi 183 vatrogasaca sa 34 specijalnih vozila.

POŽAR U ČERNOBILJU: Vatra buknula, nova havarija na pomolu?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Situacija oko nuklearke Černobilj se pogoršala - objavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predstavnik "Grinpisa" Rusije rekao je kako je požar oko Černobilja katastrofalan te da bi prema satelitskim snimcima mogao da zahvati područje od čak 10 hiljada hektara. Međutim, ministar Avakov tvrdi da je požarom ugroženo 400 hektara šume.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vatra je došla na 15 do 20 kilometara od samog postrojenja u kojem je 1986. godine došlo do najveće nuklearne katastrofe u istoriji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kada se dogodila katastrofa, drveće je apsorbovalo radioaktivne supstance, a one biljke koje su izrasle posle apsorbovale su ih iz zagađenog tla. Kada takvo drveće i bilje gori, kao da opet imate Černobilj. Radioaktivne supstance se oslobađaju i odlaze u vazduh, a ljudi ih udišu - rekao je ekolog Kristofer Busbi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    29. april 2015 | 13:04

    Poturili pozar Ameri

  • GanDra

    29. april 2015 | 12:00

    Pa zar to sad nije betonski sarkofag? I sta ako dodje vatra. Daj samo da se dize frka ali ne oko bitnih vec sporednih stvari. KO JE ZAPALIO SUMU??? Pa to je valjda bitnije. Nije pocela da gori sama od sebe :-)

  • md

    29. april 2015 | 13:51

    da nisu u ratu sa putinom sada bi im on to jedni potezom ugasijo ipak jeon super cova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA