10 STVARI ZBOG KOJIH HRVATI OBOŽAVAJU SRBIJU: Nećete verovati kad vidite ono pod brojem 6! (FOTO) (VIDEO)

Voleli oni to ili ne, Hrvati su uvek rado gledali na istok, ka Srbiji. A evo i zbog čega...

Srbi i Hrvati. Nekad smo se mnogo voleli, pa smo se mnogo mrzeli, pa se sad ponovo navikavamo jedni na druge.

Bilo je mnogo ružnih stvari u istoriji između dve nacije, tu nema spora. Ipak, u ovom tekstu nećemo pisati o ružnim stvarima, baš zato jer one pripadaju istoriji. Pisaćemo o onima koje su lepe, jer lepota, osim istoriji, pripada i budućnosti. Jer lepota je ono što svi, i Srbi i Hrvati, želimo našoj deci.

A postoje neke stvari zbog kojih malo koji Hrvat (ili Hrvatica) ostaje ravnodušan prema Srbiji. Za vas smo napravili listu od 10 stvari koje su iz Srbije, a Hrvati ih jednostavno obožavaju.

10 stvari zbog kojih Hrvati obožavaju Srbiju

1. BEOGRAD

Na neki način, Beograd je još uvek za mnoge Hrvate "glavni grad". Svi rado dolaze da ga vide, neki zbog provoda, neki zbog hrane, neki zbog prijateljstava, neki zbog biznisa...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sve češći prizor na ulicama Beograda su autobusi iz Hrvatske puni mladića i devojaka koji su došli da i sami vide ono o čemu su im pričale majke, očevi, tete, strine...

Evo, recimo, šta se desilo u oktobru prošle godine!

2. MUZIKA

Iako mnogi od njih to nikad neće priznati, Hrvati "odlepljuju" na trube, narodnjake i sav taj srpski folk fazon. Mladi Hrvati pogotovo: često poznaju diskografiju Cece, Seke, Šabana, Sinana i Brene bolje nego njihovi vršnjaci iz Srbije.

"Od deset autobusa na putu za Srbiju u devet će tražiti narodnjake, a u jednom zabavnjake, i to do pola puta", rekao je jedan hrvatski student, kad je prošle godine posetio Srbiju.

I srpski folk pevači su rado viđeni gosti u Hrvatskoj. Evo jedne pesme sa koncerta Seke Aleksić u Zagrebu:

3. SRPSKI MUŠKARCI

"Hrvatice vole žestok seks, a to ne mogu da dobiju kod kuće". Ovu rečenicu izgovorio je jedan naš poznati seksolog, a mnogi je osuđuju kao čist šovinizam.

Pa ipak, znate da se kaže "gde ima dima, ima i vatre". A fakat je da su srpski muškarci za dlaku, u proseku, siroviji, dlakaviji, brutalniji, direktniji... Sve ono što svaka žena voli, "a srami se da prizna". Uostalom, u bivšoj državi se znalo da su Hrvatice tiha patnja Srba, a Srbi Hrvatica...

OVO SU SRBI ZA KOJIMA HRVATICE LUDUJU!

Jedan od najpoželjnijih Srba, za Hrvatice, je naš proslavljeni košarkaš Marko Jarić. Njegovom srpskom šarmu, na kraju krajeva, nije mogla da odoli ni najlepša na svetu...

Foto: Profimedia/Target Press

4. FILMOVI

Srpski filmovi su u Hrvatskoj bili popularni čak i za vreme rata. Replike iz naših komedija često se čuju na proslavama i veseljima, a kažu da je najpopularnija od svih ona "I tata bi, sine" iz Šijanovog filma "Ko to tamo peva".

Upravo je ovakav neposredan, iskonski i iskren, ponekad i vulgaran humor ono što Hrvatima ponekad nedostaje, pa ga rado traže u srpskoj kinematografiji.

Evo koje su to za Hrvate "najprovale iz srpskih filmova":

5. EXIT

Najveći festival u regionu je pravi magnet za mlade iz Hrvatske, koji u ga "u tisućama" posećuju svake godine. A kako i ne bi, kad je većini njih Novi Sad bliži nego, recimo, nekom iz Vranja?

Foto: Promo/EXIT Foto: Promo/EXIT

Kako god, oni se na Exitu odlično provode, i kažu da se osećaju baš kao kod kuće. Tako ti je to kad imaš isti jezik, istu kulturu, slušaš istu muziku i imaš ista interesovanja...

A evo i jednog od najzanimljivijih nastupa ikad na Exitu:

6. PRIJATELJSTVO

Uprkos svemu što se izdešavalo u proteklih 100 godina, Hrvati koji znaju bilo šta o Srbiji misle da smo veoma veseo i prijatan narod i dobri domaćini. Evo šta je o tome i o značaju prijateljstva sa Srbima rekao neko ko je pozvan da govori o tome, bivši ambasador Hrvatske u Srbiji, Željko Kuprešak:

"Srbi su dobri prijatelji. Kad jednom stekneš prijateljstvo sa Srbinom, to je zauvijek. Takođe, potpuno su opušteni i normalni, vrlo lako se komunicira s njima".

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

7. BOLJI ŽIVOT

Kultna serija RTS pre nekoliko godina potukla je sve rekorde u gledanosti u Hrvatskoj. Doživljaje porodice Popadić i ostalih pratili su se i prepričavali u Zagrebu i ostatku Hrvatske i pre 30 godina, ali i danas.

Inače, ova serija, u kojoj su zastupljeni likovi iz svih naših naroda i narodnosti, postizala je odlične rezultate gde god da je reprizirana, posle balkanskih ratova.

8. RAKIJA

Šljivovica, lozovača, kajsijevača, kruškovača, jabukovača, dunjevača, smokvovača, travarica, orahovača, višnjevača, medovača... Rakije su blago Srbije, i ne postoji stranac koji je došao kod nas a da nije poželeo da je proba.

Pa čak i da je bilo onih koji nisu poželeli, neko ih je naterao da je probaju.

Foto: Telegraf

E, a među one koje treba terati da probaju srpsku rakiju sigurno ne spadaju Hrvati, koji su i sami veliki ljubitelji i poznavaoci ovog pića. Svaki Hrvat koji je ikad došao kod nas voli da "uporedi".

9. HRANA

Pečenje, kajmak, ćevapčići, pljeskavice, sarma, pršuta, pihtije, proja, kiseli kupus, ajvar, čvarci... Prosečnom Hrvatu je dovoljno da pročita prethodnu rečenicu pa da već gleda koliko bi ga koštalo da poseti Srbiju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Za našu hranu i za naše restorane među Hrvatima važi sledeće: "šta god da jedeš, nećeš se pokajati". Jeste da naša hrana nije preterano zdrava, na duže staze, ali za nekog Dalmatinca, recimo, koji ceo život provede na i više nego zdravim maslinovom ulju i ribi, vikend u Srbiji može biti gastronomska ekskurzija za pamćenje.

10. NOĆNI PROVOD

Beograd je već odavno priznat kao regionalna prestonica zabave, a mladi Hrvati, osim u glavni grad, redovno svraćaju i u Novi Sad i Suboticu.

Klubovi, kafane, restorani, ali iznad svega čuveni splavovi, krcati su vikendom gostima iz svih krajeva Hrvatske, koji su na samo dva sata vožnje do dobre zabave.

Foto: Telegraf

Iskustva su im, kako kažu, vrhunska. Beograd je grad koji nikad ne spava, nema jezičkih barijera, a Hrvatice su neretko šokirane činjenicom koliko brzo Srbi progovore čist Hrvatski kad se nađu s njima u društvu...

(P. M.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kad?

    3. maj 2015 | 11:40

    J A S E N O V A C!!! Da se ne zaboravi!!

  • Tamara

    3. maj 2015 | 11:53

    Ko bi reko....Srbija jedinstvena zemlja na planeti, ponosna sam sto sam SRPKINJA

  • Алексей Паламудов ™

    3. maj 2015 | 12:05

    Kakva jeftina propaganda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA