KO OVO SHVATI - SVAKA ČAST: Na Bliskom istoku je potpuni haos, evo ko protiv koga ratuje! (FOTO)

Bliski istok nikad ne miruje! Konflikti i sukobi su postali svakodnevica, a usled konstantnih borbi, više se ne zna ko se bori protiv koga. Jedno je sigurno, svi su protiv svih

  • 26

Situacija na Bliskom istoku i konstantni konflikti na tom tlu koji traju godinama, zbunjuju sve pa čak i one koji su bolje upućeni u tu tematiku. Više se ne zna ko se bori protiv koga, ko sarađuje s kim, a uzrok tome su mnogobrojne frakcije boraca, bilo državnih, bilo pobunjeničkih.

3 MINUTA JE DOVOLJNO DA RAZUMETE OVU MAPU: Ko je s kim prijatelj, a ko u ratu na Bliskom Istoku (FOTO)

Poslednji u nizu konflikta je rat u Jemenu. Pokušaćemo da vam najjednostavnije objasnimo ko se bori s kim, i protiv koga. Neće biti nimalo lako.

Dakle, situacija u Jemenu. Saudijska Arabija bombarduje Jemen zbog straha da Huti sarađuju sa Iranom. Saudijci takođe bombarduju Islamsku državu (ID) u Siriji, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Sirijska vlada bombarduje neprijatelje u svojoj državi, a i iračka vlada to isto radi u svojoj zemlji. Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Australija i, verovali ili ne, Kanada bombarduju ID u Siriji i Iraku kao pomoć iračkoj vladi protiv ove ekstremističke organizacije, ali opet ne pomažu i ne podržavaju sirijsku vladu.

SVETSKA KARTA UŽASA: 2015. bi mogla biti najopasnija i najkrvavija u istoriji čovečanstva!

Jordan, Saudijska Arabija i Bahrein takođe bombarduju ID u Siriji i Iraku zato što ih ne vole, ali ih Jordanci bombarduju najviše nakon što su džihadisti spalili njihovog pilota živog u kavezu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Egipat je počeo da bombarduje delove Libije kada je ID odsekla glave grupi hrišćanskih Egipćana. Iran je priznao da bombaduje ID u Iraku, o čemu Amerikanci imaju prlično nejasan stav.

I naravno, Izraelci su nekoliko puta bombardovali snage sirijske vlade ali, interesantno, ne i ID.

NOVI AMERIČKI RAT: Mornarica krstari Arapskim morem, rastu tenzije na Bliskom istoku! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Čudno je kako se svi ovi "ratnici" nisu sudarili i naleteli jedni na druge u vazduhu dok su bombardovali svoje ciljeve. Libanska avio-kompanija "Bliski istok" je jedini međunarodni prevoznik koji leti iznad Sirije, ali ne preleće preko uporišta ID, grada Rake, pa je sreća da nijedna letelica nije srušena na nebu iznad Mesopotamije i Levanta.

Etnička i teološka priroda ovog rata se čini savršeno jasno svima onima koji žive na Bliskom istoku, ali ne i nama ostalima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Saudijski suniti bombarduju jemenske šiite, a iranski šiiti bombarduju iračke sunite. Egipatski suniti bombarduju libanske sunite, a jordanski suniti bombarduju iračke sunite.

Sirijske snage uz pomoć šiita bombarduje svoje neprijatelje, sunite. Libanski Hezbolah se bori protiv neprijatelja sirijskog predsednika Bašara al Asada, zajedno sa iranskom revolucionarnom gardom i sve većim brojem avganistanskih šiita u sirijskim uniformama.

KAMP SMRTI: 18.000 ljudi je pod opsadom, bombarduju ih svakog dana, NEMAJU GDE DA ODU (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da biste se uverili kakvi su etnički raskoli, poslednji primer je odličan za to. Naime, Saudijska Arabija je tražila od Pakistanaca da pošalju još svojih trupa kao ispomoć u zaštiti kraljevstva, a verovatno i da pomognu u invaziji na Jemen.

Ali, to nije sve. Saudijci su u imali još jedan nečuven zahtev, da Pakistanci pošalju samo vojnike koji su sunitski muslimani. Pakistanski šiitski muslimani, vojnici, nisu dobrodošli. Inače, oni čine 30 odsto pakistanske vojne snage.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Vojska i stanovništvo Pakistana su ujedinjeni po prvi put nakon mnogo godina kako bi eliminisali terorizam. Saudijci ne samo da pokušavaju da podele građane, nego to žele da učine i sa vojskom. Kada vojnik obuče uniformu, bori se za zemlju koju naziva svoj dom, ne za religijska uverenja koja svaki vojnik ima - rekao je pisac Kalid Muhamed za pakistanske novine "Nacija".

SVE O RATU U JEMENU: Ko je ko u sukobu i zašto je počelo krvoproliće? (FOTO) (VIDEO)

I, nakon svega, postavlja se pitanje ko je veliki pobednik u krvavim sukobima. Naravno, proizvođači oružja. Raytheon and Lockheed Martin su sam prošle godine isporučili projektile u vrednosti od 1,3 milijarde funti. Pre tri godine, nemački Špigel je tvrdio da je EU Saudijskoj Arabiji najvažniji snabdevač oružjem. Prošle nedelje, Francuska je objavila da prodaje 24 borbena aviona Rafal Kataru u vrednosti od 5,4 milijardi funti. Egipat je skoro kupio 24 Rafala.

Foto: Wikimedia / US-Government Foto: Wikimedia / US-Government

Kao zaključak, procenjuje se da većina budžeta ID stiže od "privatnih donatora" - Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

(Telegraf.rs / Izvor: Independent, Robert Fisk, N.Ivanovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carapan Goran

    5. maj 2015 | 16:46

    Ee to se zove demokratija moze ko koga hoce ! USA demokratija al u tudjem dvoristu.

  • Miki

    5. maj 2015 | 16:38

    Procitao sam samo naslov i znam odgovor. Ameri sve zakuvaju da bi bilo sto vise rata da bi oteli naftu i da njihova ekonomija ide uzlaznom linijom. Redakcijo daj te jedan clanak sa temom "Koliko su Ameri bili u miru od II svetskog rata". Posle tog clanka svi ce razumeti i bice im jasno. Hvala

  • Biznismen kicadjo

    5. maj 2015 | 16:53

    Zakuvali su toliko,da ce da se ratuje decenijama,tu se oruzje prodaje kao ludo. Posle nafte,oruzje je najisplativija privredna grana. A tu ima i nafte i oruzja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA