STANJE JE ALARMANTNO: Grčka će BANKROTIRATI za nekoliko nedelja!

Krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći

  • 8

Grčki ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da je finansijska situacija u Grčkoj izuzetno hitna i da će za nekoliko nedelja kriza dostići vrhunac, javlja britanski javni servis "Bi-Bi-Si".

GRCI IZBEGLI PAKAO: Isplatili 750 miliona evra MMF-u!

- Pitanje likvidnosti je izuzetno važno pitanje. To je poznato, nemojmo okolišati. Sa vremenske perspektive, govorimo o nekoliko idućih nedelja -  rekao je Varufakis novinarima u Briselu.

Njegovo upozorenje je usledilo posle sastanka ministara finansija evrozone u Briselu na kom su razgovarali o odblokiranju isplate preostale tranše kredita Atini u vrednosti od 7,2 milijarde evra. Po okončanju sastanka, ministri su poručili da je zvanična Atina ostvarila napredak, ali da je potrebno još vremena i napora kako bi se premostile razlike u preostalim pitanjima.

Kako podseća "Bi-Bi-Si", Grčka je juče pokrenula transfer 750 miliona evra vredne tranše kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), dan pre isteka roka.

Krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći. Finansije Grčke su ovom trenutku u izuzetno lošem stanju da je u jednom trenutku bila primorana da traži pomoć od javnih entiteta, navodi britanski servis.

U narednom periodu, zvaničnoj Atini dospevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde evra u julu i avgustu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Annuit coeptis

    12. maj 2015 | 13:32

    I sta bankrotiraju. I sta onda. Pobice ih sve , jel ??? Grci ako ste imalo pametni sad imate priliku da se okrenete Rusiji i napustite ovaj sotonski zapad. Vidite da vas samo muzu do kraja

  • Nesa

    12. maj 2015 | 13:24

    Jel neko zna sta ce se desiti sa Grckom ako bankrotira?

  • Dare

    3. jun 2015 | 22:36

    Kad neka zemlja bankrotira to je zapravo i politicki problem. Posledice su nepredvidive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA