Grčka za 24 sata MORA da isplati 750 miliona evra MMF-u ili je čeka PAKAO!

Ministri iz evrozone, na čelu sa Nemačkom, zahtevaju od Grčke da uvede rigorozni režim reformi, koji levičarska vlada u Atini, od kada je u januaru preuzela vlast, do sada nije bila voljna da usvoji

  • 9

Grčka će na današnjem sastanku ministara finansija evrozone u Briselu pokušati da otključa preostalu tranšu iz paketa finansijske pomoći vrednu 7,2 milijarde evra, preneo je AFP.

EVO KAKO JE NASTAO IZRAZ DUŽAN KAO GRČKA: A nema veze sa sadašnjom krizom!

Sastanak ministara finansija održava se samo dan uoči 12. maja, kada Atina treba da otplati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 750 miliona evra kamata.

Grčki partneri su, međutim, neumoljivi pa su tako u više navrata odbacili mogućnost postizanja kompromisa koji bi mogao odblokirati puštanje dalje pomoći Atini kojoj preti finansijska katastrofa.

- Ostvarili smo napredak, ali nismo tako blizu dogovora. Potrebno nam je više vremena - izjavio je šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum u jednom intervjuu za vikend.

Ministri iz evrozone, na čelu sa Nemačkom, zahtevaju od Grčke da uvede rigorozni režim reformi, koji levičarska vlada u Atini, od kada je u januaru preuzela vlast, do sada nije bila voljna da usvoji, ocenjuje Frans pres.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, bundesbank.de Foto-ilustracija: Tanjug/AP, bundesbank.de

Iako konačan sporazum nije na vidiku, grčki zvaničnici se nadaju pozitivnom ishodu pregovora što bi omogućilo da bude otključana preostala tranša vredna 7,2 milijarde evra.

- Želimo jasnu potvrdu napretka koji je postignut u razgovorima - rekao je Aleksis Cipras na jučerašnjoj sednici vlade, javila je grčka agencija ANA.

U narednom periodu zvaničnoj Atini dospevaju na naplatu velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci (ECB) tri milijarde evra u julu i avgustu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bata

    11. maj 2015 | 14:30

    Muce narod bez potrebe a dovoljno je da ponovo uvedu drahmu i njihovi problemi su reseni.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    11. maj 2015 | 15:02

    ORBAN je pokazao kako se posluje sa MMF,

  • ha

    11. maj 2015 | 16:20

    putine snago nasa pomazi grckoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA