Klubovi smeha protiv stresa u Hongkongu

Polaznici kluba Dika Jua kombinuju vežbe dubokog disanja, karakteristične za jogu, tapšu rukama, gegaju se kao pingvini, a sve u ime smeha. Lažni smeh uskoro prelazi u pravi

  • 0

Hipnoterapeut Dik Ju sebi je odredio misiju, koja pojedinim ljudima u Hongkongu deluje nezamislivo. Naime, on želi da sedam miliona stanovnika ovog azijskog finansijskog centra natera da se smeju!

- U Hongkongu se ljudi ne smeju, jer su pod konstantnim pritiskom da više zarade i učine život boljim. Oni su sve zabrinutiji, jer troškovi života rastu, a takođe se brinu i o tome da li će uspeti da sačuvaju svoj posao - izjavio je Ju, koji je od 2007. osnovao 11 klubova smeha u ovom jugoistočnom kineskom gradu.

Ovaj 35-godišnji hipnoterapeut otkrio je koncept joge smeha, koju je kao vežbu osmislio indijski lekar Madan Katarija. Od tada se stotine stanovnika Hongkonga prijavilo za besplatne časove, što, prema oceni eksperata, ukazuje na zdravstvene i socijalne probleme u ovom gradu.

- Kada se smeješ, srećniji si, razmišljaš pozitivnije i sve ostalo postaje bolje - objasnio je Ju, nakon jednočasovne sesije smeha u parku.

Polaznici Juovog kluba kombinuju vežbe dubokog disanja, karakteristične za jogu, tapšu rukama, gegaju se kao pingvini, a sve u ime smeha. Lažni smeh uskoro prelazi u pravi, demonstrirajući jedan od suštinskih principa joge smeha - smeh utiče na stanje organizma bez obzira na to da li je pravi ili lažni.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA