UDAR NA PATRIJARHA IRINEJA: Sukobi vladika na Saboru posle koga ništa neće biti isto u SPC!

Peticiju protiv razrešenja vladike mileševskog Filareta i kanadskog Georija potpisalo 21 od 37 vladika. Irinej bački pravi oko sebe front koji treba da zaštiti "grešne vladike" i smanji samovolju mitropolita Amfilohija. U pozadini sukoba borba za patrijaršijski tron

  • 34
Saborna crkva, partijarh Irinej Foto: Marko Todorović

Nezabeležena situacija zadesila je SPC posle decenija "bratstva i jedinstva".

Godinama su Sabori SPC najavljivani kao sudbonosni, ali se sve na kraju rešavalo mirno i sporazumno. Jedino vredno pomena su bili Sabori kada je odlučeno da se oduzme vladičanski čin Artemiju, kao i penzionisanje Vasilija Kačavende i vladike Konstantina.

BESNE LIMUZINE VLADIKA SPC: Pogledajte luksuzne mašine ispred Patrijaršije! (FOTO)

Ove godine, pak, atmosfera na Saboru je dostigla tačku usijanja.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Određeni broj vladika koji se protivi smeni vladika Filareta i Georgija, odlučio je da napusti boravak u Patrijaršijskom domu i premesti se u jedan luksuzni hotel u centru Beograda.

SKANDAL! VLADIKA FILARET: Više ne priznajem Srpsku pravoslavnu crkvu!

- Zabezeknut sam zbog te situacije. Zaista mi je takav model ponašanja potpuno nepoznat - izjavio je za "Alo" Dimitrije Kalezić, profesor bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Vladike koje su se odlučile na svojevrsan "puč" okupljeni su oko Irineja bačkog, čija su duhovna deca ili mu duguju neku uslugu od ranije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ovakve fotografije srpskih vladika nikada niste videli (FOTO)

Naime, da nije bilo njega, mnogi od njih bi danas bili obični monasi, a većinu vladika koji su danas od njega je spasio prevremenog penzionisanja.

Takođe, u crkvenim krugovima je poznato od ranije da vladika bački Irinej dugo pretenduje na mesto "prvog među jednakima", odnosno patrijaršijski presto.

Dok neki poznavaoci prilika u ovoj pobuni vide udar na patrijarha Irineja, drugi tvrde da je želja većine da se ograniči "samovolja" mitropolita Amfilohija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Među "pobunjenim" vladikama nalaze se uglavnom svi oni čiji se moral dovodi u pitanje i mogli bi posle Georgija i Filareta da budu sledeći na tapetu komisije Sinoda SPC!

U toj grupi su pored pomenutog Irineja bačkog još i Pahomije, koji se dovodio u vezu sa bludničenjem, zatim Nikanor, koji je sam sebi odobrio veliku platu, kao i valjevski Milutin, koji je optužio grešnike na sušu.

Očekuje se u toku današnjeg dana da bude donešena odluka o razrešenju Filareta i Georgija, pa će tada biti jasnije ko je uspeo da "pobedi" od dva suprotstavljena tabora.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Koja god "struja" uspe da preglasa onu drugu, ništa više neće biti isto u SPC, jer su podele nikad veće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoje

    18. maj 2015 | 18:56

    Masoni hoće da razore SPC,smeta im sve što je u vezi sa I.Hristom.

  • Dejan B.

    18. maj 2015 | 19:18

    Podrska Mitropolitu Amfilohiju

  • Жељко

    18. maj 2015 | 20:22

    Непомјаник бургија. Али мудрост Цркве Христове је далеко већа. Пребродиће то наши архијереји. Ко зна шта је права истина иза тих врата. Молити се за све епископство Православно.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA