Kinezi se prvo okrenuli Rusiji, a sad ulažu u BRAZIL!

Sredstva iz fonda će mahom biti upotrebljena za izgradnju železnice koja bi povezala brazilsku atlansku obalu sa pacifičkom obalom Perua, a novac će biti uložen i u proizvodnju čelika, automobilskih delova i energije, kao i u luke i hidroelektrane

  • 11

Kina je kreirala investicioni fond vredan 50 milijardi dolara u Brazilu, a sporazum o ulaganjima bi trebalo da bude potpisan iduće nedelje. Inače, Kina se pre Brazila uveliko okrenula Rusiji, a sve o njihovoj saradnji i dogovorenim planovima možete pročitati danas na rubrici SVET na Telegraf.rs.

ZAPAD U STRAHU, OSUO PALJBU: Ruska i kineska vojna politika su "pretnja" za sve!

Kineski premijer Li Kećang će posetiti Brazil iduće nedelje kada će biti dogovoreno kako će se iskoristiti ova sredstva.

Sredstva iz fonda će mahom biti upotrebljena za izgradnju železnice koja bi povezala brazilsku atlansku obalu sa pacifičkom obalom Perua, a novac će biti uložen i u proizvodnju čelika, automobilskih delova i energije, kao i u luke i hidroelektrane, piše britanski list Independent.

Kina je najveći trgovinski partner Brazil i iz te zemlje u velikim količinama uvozi soju, naftu i rude gvožđa. Nova železnička linija omogućiće da se brazilska soja i rude prebace iz luka na Pacifiku do Azije, obilazeći Panamski kanal.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kina, koja proizvodi velike količine čelika i šina, predložila je železničke projekte i Tajlandu, Indoneziji i zemljama centralne Azije.

Kinu i Brazil povezuju snažne ekonomske veze, ali njihov odnos nije uvek bio bez trzavica. Kada je Kina 2013. kupila najveće naftno polje u Brazilu, u toj zemlji je došlo do masovnih protesta. Pored toga, trgovinsko partnerstvo nije toliko profitabilno za Brazil koliko za Kinu, što podstiče strahovanja da Brazil postaje kineska ekonomska kolonija, piše Independent.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kon

    19. maj 2015 | 08:06

    Kinezi malo po malo osvajaju svet.

  • топлистанадреалиста

    19. maj 2015 | 12:48

    Пуцају амери полако, јест да цнн још "ради", али неће дуго!

  • BeoGradjanin

    19. maj 2015 | 07:22

    Pa bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA