Gruevski i Zaev razgovarali 10 sati u Strazburu!

Delegacije VMRO-DPMNE i SDSM-a i njihovi posrednici dogovorili su se da se tokom dana obrate zajedničkim saopštenjem

  • 4

Lideri vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicinog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev razgovarali su 10 sati u Strazburu o prevazilaženju političke krize, a rezultati tog sastanka koji je završen rano jutros nisu obelodanjeni.

NOVI GRAĐANSKI RAT? Zapad od Makedonije pravi novu Ukrajinu!

Razgovorima su prisustvovali evroposlanici Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, kao i evrokomesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Delegacije VMRO-DPMNE i SDSM-a i njihovi posrednici dogovorili su se da se tokom dana obrate zajedničkim saopštenjem, javili su skopski mediji.

Izvestilac za Makedoniju pri Evropskom parlamentu Ivo Vajgl rekao je kratko da sastanak nije bio uzaludan.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On, međutim, po izlasku iz zgrade u kojoj je održan sastanak koji je završen oko 3.30 časova, nije dao nikakvu izjavu o sadržini, suštini i postignutom na razgovorima

U Skoplju su prethodno održana dva sastanka na kojima su, osim Gruevskog i Zaeva, učestovali i lideri dve najveće političke formacije makedonskih Albanaca – Ali Ahmeti, predsednik Demokratske unije za integraciju, i Menduh Tači, vođa Demokratske partije Albanaca.

Treći sastanak političkih lidera u Skoplju biće održan 26. maja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Planirano je da se premijer Gruevski danas obrati najvećoj političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu, Evropskoj narodnoj partiji, čiji je član njegova VMRO-DPMNE.

U Evropskom parlamentu je planirana plenarna debata o situaciji u Makedoniji na kojoj nije predviđeno usvajanje rezolucije, navode skopski mediji.

Makedonija se nalazi u političkoj krizi od prošlih prevremenih parlamentarnih izbora, koje opozicija nije priznala i ne učestvuje u radu zakonodavnog organa.

Kriza je dodatno pogoršana krajem januara kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo sa objavljivanjem kompromitujućih snimaka kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Aktivisti dve najveće političke formacije u Makedoniji nastavili su proteste u šatorima u Skoplju - pristalice opozicionog SDSM ispred Vlade, a vladajućeg VMRO-DPMNE ispred Sobranja.

SDSM očekuje ostavku premijera Nikole Gruevskog i formiranje tehničke vlade, a VMRO-DPMNE da Gruevski ostane na vlasti i da lider opozicije prestane da destabilizuje državu, prenose skopski mediji.

Kampovanje ispred Vlade započelo je u nedelju uveče, nakon velikog mitinga opozicije, a ispred Sobranja u ponedeljak uveče, nakon velikog narodnog skupa podrške Vladi i Gruevskom.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grom

    20. maj 2015 | 11:16

    Samo se vi dogovarajte u strazburu pa ce te dobro proci,evropa vas voli i zeli vam dobro..........jadni li te i vi

  • PASSAT

    20. maj 2015 | 12:44

    ovo je maslo Amerike i Nemačke tj. Zapada zbog juznog toka.

  • PASSAT

    20. maj 2015 | 12:42

    UKRAJINSKI SCENARIJO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA