DVOJICA SINOVA SU MI UMRLA ZA KOSOVO, A TREĆI OD TUGE: Ispovest Srpkinje koja je izgubila sve

Za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, Nada Milić je sahranila dvojicu sinova, oficira, godinu dana kasnije od tuge za njima umro je i treći sin, a pre četiri godine ostala je i bez supruga

  • 56

Nada Milić - Srpska Majka Hrabrosti -  je od 1999. do 2000. godine na Kosovu i Metohiji, tokom NATO bombardovanja, izgubila trojicu sinova! I to u razmaku od samo 13 meseci. 

Potresnu ispovest počinje rečima: "Živa sam, a ne živim".

- Moj život je okončan... Čekam samo fizički kraj. Za mene nema budućnosti. Postojim u prošlosti, u danima sreće koje sam radosno delila s mojom decom i suprugom.

Da tragedija bude još veća napustio je i suprug Dragoljub 2001. godine.

Nada priča da ne postoji veća nesreća, bolniji osećaj od onog kada roditelj nadživi dete...

AMERIČKI OBAVEŠTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće

- A ja sam nadživela svu svoju decu! To me je oborilo, a smrt muža zadala mi je konačni udarac. Dok je bio živ, bili smo jedno drugom podrška. Sad se sama nosim sa surovom sudbinom - tiho zbori Nada listajući albume s porodičnim fotografijama.

Njeni blizanci, Srđan i deset minuta mlađi Boban, bili su oficiri ondašnje Vojske Jugoslavije, sa službom na Kosovu, gde su i živeli. U proleće 1999. imali su po 25 godina. Ratovali su sa albanskim teroristima i avijacijom NATO.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Srđan je ranjen 31. marta, kad je vozilom naleteo na protivtenkovsku minu. Umro je na Vojnomedicinskoj akademiji 4. aprila. Posle njegove sahrane u Prištini, Boban je krenuo u svoju jedinicu. Kao da je znao da ni on neće dugo. Poručio mi je: „Majko, zapali sveću i za mene kad izađete na Srđanov grob.“ Poginuo je 14. aprila, kad je njegovo vozilo pogodila avionska bomba. Pošto smo napustili Kosovo u junu 1999, nismo želeli da njihovi grobovi ostanu u Prištini. U oktobru te godine preneli smo im tela u Kraljevo, gde smo se preselili - plačući govori Nada.

Ona, suprug Dragoljub i najstariji sin Goran (27), ekonomista, zaposlen na carini, morali su da nastave dalje. Ali, bilo je teško, posebno Goranu.

- Nije uspeo da se izbori s tugom za Srđanom i Bobanom. U jutro 13. maja 2000. našla sam ga u sobi, mrtvog. Presvisnuo je od bola - priseća se Nada traumatičnog događaja.

MOJ DEDA JE BIO VOŽD TREĆEG SRPSKOG USTANKA: Dražin unuk otvorio srce

U znak sećanja na svoje sokolove, kako su ih zvali, Nada i pokojni Dragoljub su nekadašnji dnevni boravak u svojoj kući u Kraljevu pretvorili u spomen-sobu. U staklenim vitrinama su stvari njihovih sinova, uniforme, diplome, fotografije, odlikovanja...

 

- Svakog jutra uđem u sobu i kažem: „Dobro jutro, deco moja!“ - završava Nada svoju tragičnu priču.

Ne može da bude za utehu, ali po Srđanu, Bobanu i Goranu nazvan je trg u Kosovskoj Mitrovici

i ulica u Malom Mokrom Lugu. Srđan i Boban su posthumno odlikovani Ordenom za zasluge za narod, a na Dan državnosti ove godine predsednik Tomislav Nikolić odlikovao je i Nadu Sretenjskim ordenom I stepena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    22. maj 2015 | 13:36

    Da li neko posle ovakvog teksta može da kaže da ga ne interesuje šta se događa sa Kosovom i Metohijom?!

  • OGNJEN STRAHINJIĆ

    22. maj 2015 | 14:06

    Kosa mi se digla na glavi citajuci ovo,majko bozja de daj boze nikom!

  • Neko Nebitan

    22. maj 2015 | 14:02

    Gorana sam znao licno,o njemo mogu reci sve najbolje,bio je dobar drug a verujem najbolji brat i sin. Vecna im slava i hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA