Ova vlada nasledila problem u poljoprivredi zbog SSP

To je verovatno jedan od najlošije ispregovaranih i potpisanih sporazuma u celokupnoj istoriji Srbije, kažu u SNP

  • 11

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izjavio je danas da ova Vlada nije kriva za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom, koji nanosi štetu domaćoj poljoprivredi i poručio da Vlada Srbije mora hitno da pokrene dijalog s Unijom da se onemogući prekomeran i nekontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju.

Što hitnije pokrenuti razgovore sa EU o SSP zbog poljoprivrede

- Nije ova vlada kriva za ovaj SSP. Ovaj problem je nasledila - istakao je Popović i podsetio da je sporazum potpisan 2008. godine "kao verovatno jedan od najlošije ispregovaranih i potpisanih sporazuma u celokupnoj istoriji Srbije, jer je sav isključivo na štetu naše zemlje".

Popović je predočio da nijedna druga zemlja u EU nikada nije potpisala takav sporazum, jer su sve potpisivale ovu vrstu sporazuma na dan ulaska u Uniju, ili maksimum jednu godinu pre ulaska u punopravno članstvo, a Srbija je to učinila pre sedam godina, a nije ušla u EU i pitanje je da li će ući u sledećih 10 ili 15 godina.

- Niko nije imao interesa da se taj sporazum potpiše, niti je EU insistirala tad na tome. To je bila jednostrana primena sporazuma. To je bilo isključivo zbog ličnog, političkog ili nekog drugog interesa, nekoliko pojedinaca - ocenio je lider SNP.

Popović je naveo da je u poslednjih godinu dana uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju iz EU povećan šest puta, a samo sira trapist 300 procenata i napomenuo da je još veći problem što su cene tih proizvoda niže od proizvodnih cena domaćih poljoprivrednih proizvođača.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. maj 2015 | 22:06

    Kilogram holandske gaude u lidlu u sloveniji kosta 4.5 evra..a sirevi nasih proizvodjaca u proseku 1000 dinara...i sad ja treba da kukam sto nasi gube a narod placa jeftinije.....pazi da necu

  • Željko Mitić

    22. maj 2015 | 22:06

    Istina je da ova vlada nije odgovorna za ovaj sporazum, ali nije se nešto potrudila oko poljoprivrednika, takođe. Smanjila im je subvencije, na primer. Bilo kako bilo, problem prevelikog uvoza proizvoda iz EU u Srbiju sad treba na neki način umanjiti, kako ne bismo uništili srpsku propizvodnju.

  • Lenka Stanković

    22. maj 2015 | 21:53

    Koliko god mi se sadašnja vlada ne dopada, ovo jeste istina, niko iz nje nije potpisao ovaj sporazum. Volela bih da se javno kaže ko je odgovoran za ovaj sporazum, pa da on ili ona predlože rešenje problema u kojem su se sada našli naši poljoprivrednici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA