(EKSKLUZIVNO) OVO JE PISMO KOJIM JE SRPSKI KRALJ OSTAVIO SRPSKU KRALJICU: Pročitajte šta u njemu piše (FOTO) (VIDEO)

A kada pročitate pismo, predlažemo vam da skoknete do Istorijskog muzeja Srbije i proverite zašto ovih dana svi pričaju o izložbi posvećenoj najlepšoj srpskoj kraljici

  • 14

Osamdesetih godina 19. veka nije bilo ni lepše kraljice ni žene s tragičnijom sudbinom.

Rano je ostala bez roditelja, da bi se po pojavljivanju tračka sreće oličene u udaji za najlepšeg srpskog kralja Milana Obrenovića, ubrzo razvela, a onda doživela i najveći životni udarac - smrt sina jedinca Aleksandra kojeg su (bar prividno) zbog zabranjene ljubavi prema zanosnoj, ali pre svega veštoj dvorskoj dami Dragi Mašin zaverenici izbacili kroz prozor...

Reč je, razume se, o srpskoj kraljici Nataliji Obrenović (1859-1941), ženi izuzetne lepote i elegancije o čijem su obrazovanju i prefinjenom držanju, ali i bujnom poprsju pričali na svim evropskim dvorovima, doslovno joj se bacajući pod noge.

Rođena u Firenci kao Natalija Keško, od oca Petra iz Besarabije, pukovnika u ruskoj vojsci i majke princeze Pulherije Sturza od Moldavije, za srpskog najpre kneza, pa onda i kralja Milana Obrenovića udala se 1875. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Godinu dana kasnije rodila je sina Aleksandra, naslednika srpskog prestola da bi se nakon brojnih razmirica sa suprugom razvela - 1888. godine.

Nakon proterivanja iz Srbije uprkos velikom protivljenju naroda i neredima na beogradskim ulicama 1891. godine, Natalija Obrenović se naselila u vili u Bijaricu, banjskom lečilištu na francuskoj obali Atlantika, koju je po sinu Aleksandru - Saši, nazvala "Sašino".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Upravo u ovoj vili je Natalijin sin upoznao njenu pratilju i dvorsku damu Dragu Mašin, svoju buduću suprugu.

Posle Milanove abdikacije i Aleksandrovog stupanja na presto 1893. vratila se u Srbiju, da bi po tragičnom gubitku sina jedinca kralja Aleksandra Obrenovića u Majskom prevratu 1903., nastavila da živi u Francuskoj u manastiru Sionske Bogorodice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Materijalno je pomagala srpski narod u balkanskim ratovima i u toku Prvog svetskog rata, a preminula je u Parizu, 5. maja 1941. godine.

Počiva na groblju varošice Lardi kraj Pariza.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Slike Natalijinog groba, kao i retke fotografije na kojima se vidi kako je izgledala u poznim sedamdesetim godinama, uz pismo kojim je kralj Milan zauvek ostavio, samo su neki od ekskluziviteta izložbe  "Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića", autorke Zorice Janković koja je nedavno postavljena u Istorijskom muzeju Srbije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema rečima autorke, izložba koja obuhvata više od 300 predmeta doprinos je nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka.

- Izložene su uglavnom fotografije Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečci iz novina, lična dokumenta i predmeti - počinje priču za Telegraf Zorica Janković objašnjavajući da je predmete Istorijskom muzeju Srbije poklonio Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar kraljičine zaostavštine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- On je decenijama marljivo prikupljao sve te predivne predmete, a moja ideja je bila da ovaj materijal izuzetne vrednosti, po prvi put prezentujem domaćoj javnosti - objasnila je Zorica koja je samo za Telegraf izdvojila i pet predmeta koje na ovoj izložbi jednostavno ne smete da propustite da vidite.

PISMO KOJIM JE MILAN OSTAVIO NATALIJU

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ma koliko apsurdno zvučalo, kralj Milan Obrenović ostavio je, nakon dugogodišnjeg neslaganja Nataliju ni manje ni više nego poslavši joj pismo!

U njemu je tog 11. juna 1888. do detalja objasnio zašto je nakon 12 godina zajedničkog života došlo doba da se rastaju... Milan Obrenović je važio za jednog od najzgodnijih kraljeva u Evropi onog vremena, a o njegovim ljubavnim aferama nadaleko se pričalo.

Predlažemo vam da sami pročitate ovo pismo, koje će srpska javnost imati prvi put prilike da vidi upravo na izložbi "Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića".

NAJLEPŠA KRALJICA KAO STARICA

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ono što je malo ko, pre ove izložbe, imao prilike da vidi jeste kako je prelepa Natalija izgledala u poznim sedamdesetim godinama.

Zahvaljujući Branku Stojanoviću, pasioniranom kolekcionaru njene zaostavštine, u Istorijskom muzeju Srbije izložena su i lična dokumenta srpske vladarke na kojima se jasno vidi da je tačna ona prema kojoj je "jednom lepa žena, uvek lepa"!

Fotografija iz kraljičinih starijih dana nastala je 1937. godine.

PORTRET ALEKSANDRA OBRENOVIĆA

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Čuveni dvorski slikar Fridrih Vajland naslikao je jedan od najlepših portreta mladog Aleksandra Obrenovića.

Sjajno "ulje na platnu" pasionirani kolekcionar Branko Stojanović dobio je od potomka kraljice Natalije Obrenović, Aleksandra Gika.

Gik je bio sin Natalijine sestre, a nesvakidašnji portret prvi put je izložen u javnosti na ovoj izložbi.

NATALIJINA JEDINSTVENA BIBLIOTEKA

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Više od 160 knjiga kraljice Natalije Obrenović u kožnom povezu sa inicijalima njene majke princeze Pulherije Sturza od Moldavije izloženo je u posebnom kutku izložbenog prostora...

Saznajemo da je Natalija bila retko obrazovana žena, kao i da su se među njenim omiljenim knjigama našla mahom dela antičkih filozofa i dramskih pisaca.

Prema rečima autorke izložbe, Zorice Janković pored toga što je bila veoma obrazovana, kraljica Natalija je veoma držala i do toga u kakvom se društvu kreće... Njeni prijatelji bili su najviđenije ličnosti onoga doba, među kojima se izdvajao najmlađi akademik u Francuskoj - Pjer Loti.

KRALJIČIN TESTAMENT I GROB

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Posetioci izložbe između ostalog mogu prvi put da vide i kopiju testamenta kraljice Natalije Obrenović, koji je nastao u paviljonu "Samoća" pariskog manastira Sionske Bogorodice, 9. oktobra 1920. godine.

Pažnju nam je privukla još jedna neverovatna fotografija, koja je takođe ovom prilikom prvi put izložena.

Reč je o grobu kraljice Natalije u varošici Lardi kraj Pariza, čiji je nacrt radila njena sestra Jovanka Katarina Gika.

Podsetimo, izložba "Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića" otvorena je do 15. avgusta.

A deo onoga što vas tamo čeka, pogledajte na snimku koji smo zabeležili:

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA