Vladika Artemije izopšten iz Srpske pravoslavne crkve!

Ovo je prvi slučaj da je jedan episkop ne samo raščinjen nego i potpuno izopšten iz Crkve. Za SPC on je od sada samo Marko Radosavljević, kako je bilo njegovo svetovno ime pre monašenja

  • 37
ARTEMIJE MARKO RADOSAVLJEVIĆ Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Bivši vladika raškoprizrenski Artemije izopšten je iz Crkve, na sinoćnjem zasedanju Sabora.

Ovo je prvi slučaj da je jedan episkop ne samo raščinjen nego i potpuno izopšten iz Crkve. Za SPC on je od sada samo Marko Radosavljević, kako je bilo njegovo svetovno ime pre monašenja.

Sabor je juče pružio šansu Artemiju da "krene putem mira i jedinstva s Crkvom", a ne putem raskola i sektašenja, međutim, on je odbio poziv Sabora. Nakon toga Sabor je doneo odluku o izopštenju.

Osim Artemija iz Crkve je izopšten i bivši iguman Crne Reke Nikolaj, prenosi "Blic".

Vladika Artemije negira da je u raskolu!

Artemije je do sinoćnje odluke bio monah jer je pre nekoliko godina raščinjen i ostao je bez titule vladike.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić, Tanjug Foto: Tanjug/Srđan Ilić, Tanjug

Artemije i Nikolaj izopšteni su zbog cepanja jedinstva SPC odnosno raskola. Artemije je napravio prvi raskol na teritoriji Srbije od početka istorije autokefalne srpske Crkve.

Neposredan povod za ovu odluku je krajem aprila "hirotonija u episkopski čin" bivšeg igumana Crne reke Nikolaja. U takozvanom manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog, u Loznici kod Čačka, gde se okupljaju pristalice tada raščinjenog vladike, Nikolaj je dobio čin horepiskopa staroraškog i lozničkog. Reč je o starom terminu, odnosno funkciji koja više ne postoji u SPC - episkop pomoćnik.

Tada je u Crkvi već rečeno da je posredi sektašenje.

Foto: Tanjug, how-old.net Foto: Tanjug, how-old.net

Artemije koji je posle rašnjinjenja do sinoćnje odluke bio monah i uprkos odluci SPC nastavio je sebe da predstavlja kao episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog u egzilu i godinama se oglušavao o odluku Sabora.

On nije prihvatio red monaha, nego je i dalje nosio obeležja vladike i služio liturgiju, krštavao, venčavao.

Artemije je pre nekoliko godina raščinjen zbog grubih mahinacija u njegovoj eparhiji s novcem namenjenim za preostale Srbe i jer se oglušavao o sve odluke i preporuke Sabora i Sinoda.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    29. maj 2015 | 10:46

    Samo Bog dragi zna sta i zasto se sve ovo desava.Podrska Vladici

  • Nikola Andrićgrad

    29. maj 2015 | 12:45

    Не знам шта се дешава али предуго траје и није добро за СПЦ.Било је још случајева кроз историју али су решени, било би добро да се сви запитају јесу ли вредни таквих ставова и гдје нас то води.Бојим се да су лични интереси под плаштом очувања "српства" превладали а да нико не жели да призна грешку.Сви смо ми грешни само што неко жели да призна а неко не жели у томе је разлика.

  • Жељко

    29. maj 2015 | 12:25

    Једини прави наследник учења Ћелијског Светитеља. Владико АКСИОС! Конкордат ни овај пут неће проћи!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA