Evo zašto su Englezi poludeli za Danilom Kišom! (FOTO)

Čuvena zbirka priča jednog od najvećih srpskih pisaca Danila Kiša, pobrala je najveće komplimente i hvale od književnog kritičara prestižnog britanskog lista Gardijan

  • 3

U kulturnoj rubrici londonskog Gardijana, objavljen je članak u kome se čitaoci pozivaju da obavezno pročitaju zbirku priča "Enciklopedija mrtvih", srpskog pisca, Danila Kiša.

- Pretpostavljam da je Danilo Kiš donekle želeo da se našali kada je napisao ovu zbirku pripovedaka, svoju poslednju zbirku. Koji naslov! Knjiga ima svega 166 strana, a naslovna novela samo 24 - navodi potpisnik tesksta, književni kritičar Nikolas Lezard, ističući da je u pitanju "jedna od najdirljivijih priča koju je ikada pročitao".

- To je svedočenje kako o snazi tako i o slabosti književnosti i ljudske memorije, elegija i vapaj nemoći, koji ođekuju u više dimenzija - ističe Lezard, napominjući da je "jedini uslov za upis u Enciklopediju mrtvih taj da se ime onog koji je u nju uvršten ne nalazi ni u jednoj drugoj enciklopediji".

ČETVRT VEKA BEZ DANILA KIŠA: "Imaj o svemu svoje mišljenje, ali ga nemoj uvek reći"!

Printskrin: Theguardian.com/uk Printskrin: Theguardian.com/uk

Po njemu je smisao knjige za egalitarizam takav da oni koji su već ostavili svoj trag u istoriji, ili misle da to jesu, nemaju potrebu da budu u nju uključeni. Iz ovog se, napominje Lezard, može shvatiti Kišovo poimanje istorije, ali i šta su ljudi koji su stvarali istoriju mislili o njemu.

Kratko se osvrćući na njegove korene - uz napomenu da Kišov otac potiče iz istog grada kao i preci Leopolda Bluma, čuvenog junaka iz "Uliksa" Džejmsa Džojsa, Gardijanov kritičar navodi da Kiša nikada nije bilo moguće svrstati politički ili na osnovu nacionalne pripadnosti, već isključivo prema njegovoj posvećenosti slobodi.

- Kiš je bio jedan od najvećih u svom veku, ne samo da je bio originalan veći i saosećajan um, kadar, o čemu ova zbirka svedoči, da pripovetki udahne novi život. Ukratko, ne mogu dovoljno da preporučim ovu knjigu ili vas uverim da je pročitate -  zaključuje Lezard.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 12345

    2. jun 2015 | 22:46

    Samo nešto da kažem:LEGENDA

  • ...

    2. jun 2015 | 19:09

    Kada sam prvi put procitao onu pricu o mackama kako ih on ubijo bio sam kao.Sta je bre ovo sta ja to citam?ali vec za nekoliko godina sam shvatio poentu.On je jevrejskog porekla i bio je u 2 sv ratu u logotu gde mu je orac umro i ove price su usrvari nacin da on ne razmislja o ocu

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    2. jun 2015 | 17:46

    Danilo Kiš neodoljivo likom podseća na rock gitaristu Pitera Grina .FLEETWOOD MACK .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA