EVROPA UPOZORAVA: Sukobi u Ukrajini mogu da izazovu nova nasilja!

Savetnik predsednika Juri Birjukov izvestio je o broju ubijenih ukrajinskih vojnika na svom Fejsbuk profilu i takođe je objavio da je 39 vojnika ranjeno u borbama nedaleko od grada Marjinke, za koji Kijev kaže da su ga proruski pobunjenici uzaludno pokušavali zauzeti u sredu

  • 9

Europska unija je upozorila da bi širenje sukoba u istočnoj Ukrajini moglo rezultirati novom spiralom nasilja i podsetila kako su čelnici EU upozorili da bi u tom slučaju mogli pooštriti sankcije Rusiji.

ČAK 10.000 RUSA JURIŠA NA UKRAJINU: Može doći do "potpune invazije"!

Sukobi koji si izbili blizu Donjecka nazvani su najgorim nasiljem koje će povući dodatnu spiralu problema i patnji.

Maja Kocijančič je pozvala sve strane da poštuju dogovor o prekidu vatre postignutom u Minsku pa je podsetila da su čelnici EU rekli kako će buduće odluke o pooštrenju ili ublažavanju sankcija protiv Moskve povezati s primenom sporazuma.

- Čelnici EU bili su vrlo jasni kada su potpunu primenu dogovora iz Minska povezali s potencijalnim restriktivnim merama, no upozorili su i da su, ako bude potrebno, spremni preduzeti još neke poteze. Takvo je stajalište EU i zadržao - rekla je.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da se na ukrajinskom teritoriju nalazi 9000 ruskih vojnika i upozorio da bi uskoro moglo doći do ruske invazije duž cele zajedničke granice.

Porošenko je govorio u parlamentu dan nakon što su ukrajinske snage vodile najtežu bitku u poslednjih nekoliko meseci s proruskim separatistima na istoku zemlje. Najnoviji sukobi kod grada Marjinke opasno su ugrozili krhki prekid vatre.

- Vojska mora biti spremna za obnovljenu ofanzivu neprijatelja u Donbasu, kao i za opštu ofanzivu duž cele granice s Rusijom. Moramo biti spremni za to - rekao je Porošenko.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pet ukrajinskih vojnika ubijeno je u najgorem intenziviranju sukoba na istoku zemlje u poslednjih nekoliko meseci i stanje je i dalje napeto, izjavili su u četvrtak ukrajinski zvaničnici, prenosi Reuters.

Savetnik predsednika Juri Birjukov izvestio je o broju ubijenih ukrajinskih vojnika na svom Fejsbuk profilu i takođe je objavio da je 39 vojnika ranjeno u borbama nedaleko od grada Marjinke, za koji Kijev kaže da su ga proruski pobunjenici uzaludno pokušavali zauzeti u sredu.

Za sukobe, u kojima obe strane koriste teško naoružanje, pobunjenici okrivljuju Kijev i u četvrtak su izneli svoje podatke o broju žrtava koje su stradale u sredu. Po njihovim podacima, ubijeno je 19 osoba, od kojih 15 civila i četiri borca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusija je predočila u četvrtak da Kijev ne poštuje svoje obaveze iz sporazuma o primirju, dok je američki Stejt Department rekao da Moskva ima odgovornost da obuzda pobunjenike.

Ukrajinski vojni portparol izjavio je da je situacija nedaleko od Marjinke bila i dalje "napeta, ali stabilna" u četvrtak ujutro.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    5. jun 2015 | 07:02

    Potrošenko i vlada Ukrainie su marioneta EU, normalno i Amera i NATO alijanse. EU sa ovim apelom ima jedini cilj da u napred pripremi Evropu za rat koji su u napred režirali. Kako oni ne snose nikakvu odgovornost u koliko do rata dodje. Jer znaju da je rat koji su sami iscenirali neizbežan i gotovo siguran. U kome su u stanju da žrtvuju celokupan ukrainski narod, protiv Rusije. Kao što su u stanju da žrtvuju ceo albanski narod protiv Srbije. U narodu se kaže slikovito "Dolivati ulje na vatru".

  • Martin

    5. jun 2015 | 08:50

    Glupa EU pod kontrolom Amerike.. Moci ce Rusija i sa vasim sankcijama :)

  • Miloš

    5. jun 2015 | 07:38

    Oce li se raspast vise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA