RUSI GRME NA HRVATE ZBOG SRBA: Vi ste AGRESIVNI NACIONALISTI koji uništavaju pravoslavce!

Rusi navode kako je “agresivni nacionalizam, etnička i verska netolerancija usmerena prvenstveno protiv najveće manjinske grupe Srba čiji se broj od 1991. smanjio za dve trećine

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede nad fašizmom izradilo opsežan dokument nazvan: "Neonacizam - opasna pretnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava" u kojem se oštro kritikuje jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Evropi. Među prozvanim su u Hrvati, koje su Rusi optužili da su primorali Srbe koji žive u toj zemlji da promene veru.

"SRBE NA VRBE": Nasilje nad našim ljudima u Hrvatskoj raste vrtoglavom brzinom!

Rusi Hrvate prozivaju zbog nepostojanja zakona kojim bi se kažnjavao istorijski revizionizam, i navode kako je “agresivni nacionalizam, etnička i verska netolerancija usmerena prvenstveno protiv najveće manjinske grupe Srba čiji se broj od 1991. smanjio za dve trećine".

Rusi se pozivaju na podatke aktivista za ljudska prava, tvrde kako je u poslednjih 19 godina oko 30.000 Srba u Hrvatskoj prešlo na drugu veru, odnosno prihvatilo katoličanstvo.

- Stručnjaci kažu da je glavni razlog za to želja roditelja da spreče maltretiranje dece u školi na osnovu njihovog etničkog ili verskog porekla - navodi se u dokumentu.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-Ilustracija: Profimedia/Corbis

Rusi u izveštaju iznose i ocenu i o tome kako nepostojanje zakona protiv istorijskog revizionizma i negiranje ratnih zločina omogućava hrvatskim estradnim zvezdama da propagiraju ustaštvo. Ističu primer pevača Marka Perkovića Tompsona koji u svojim pesmama propagira ustašku ideologiju i navode njegovo pevanje "Jasenovca i Gradiške Stare", pesme u kojoj se veličaju ustaški pokolji.

Tompson slavio Oluju pred 100.000 ljudi, intervenisale policija i hitna

Ruski analitičari ističu i da se Srbi u Hrvatskoj suočavaju sa ozbiljnim administrativnim i drugim preprekama u pronalasku posla i povraćaju imovinskih prava.

Nabrajaju se pojedinačni slučajevi ksenofobnog vandalizma prema pravoslavnim grobljima, skidanje ćiriličnih ploča, uništavanje spomen-ploča za žrtve ustaškog logora Jadovno na ostrvu Pagu, kao i  skvrnjivanje jevrejskog groblja iz XVI veka u Splitu.

Foto: Tanjug/FaH Foto: Tanjug/FaH

Slavoniju, severnu Dalmaciju i Zapadni Srem se u ovoj analizi ističu kao područja u kojima su posebno pojačani hrvatski nacionalistički osećaji. Među radikalnim i ekstremističkim organizacijama u Hrvatskoj apostrofiraju Udruženje hrvatskih nacionalista, organizaciju koja se odvojila od Hrvatske čiste stranke prava, kao i Hrvatski nacionalni front koji zahteva od Vlade da zabrani crvenu zvezdu kao simbol partizana i Titovog doba.

S druge strane, predsednik Odbora za ljudska prava i prava manjina, poslanik Furio Radin tvrdi kako nikad nije čuo za podatak da je 30.000 Srba prešlo na katoličanstvo.

- Mislim da se radi neosnovanim brojkama jer bismo se inače time odavno ozbiljnije pozabavili - napominje Radin.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rusija majka naša.

    8. jun 2015 | 11:45

    Živela Rusija čuvar Pravoslavlja,a hrvati su i 100 puta gori nego što su ih Rusi opisali.

  • Анти Антифа

    8. jun 2015 | 12:01

    80% данашњих "Хрвата" су покатоличени Срби.Остатак су мешавина јевреја,шваба,маџара,цигана и италијана

  • Bgd

    8. jun 2015 | 11:55

    Pa dragi zemljaci vi nastavite da slusate Severinu , Dina Merlina , Cetinskog i ostale...vreme je da se probudite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA