Ceo život vam traže LIČNU KARTU na ovim mestima, a to nije DOZVOLJENO!

Nećete verovati šta smo otkrili istražujući ko, gde i na koji način sme da prikuplja vaše podatke

  • 43

Statistika kaže da, ma kako to apsurdno zvučalo, Srbi rešavajući probleme sa papirologijom ostave svoju ličnu kartu na neverovatnih 300.000 mesta!

To najčešće čine u policiji, banci, pošti, na raznoraznim portirnicama, pa čak i u buticima...

Dakle, ne prođe dan, a da vam neko ne zatraži ličnu kartu na uvid!

BANKAMA ZABRANJENO DA KOPIRAJU LIČNE KARTE: Evo otkad ovo važi

Ekipa Telegrafa istraživala je ovu neobičnu "problematiku" i evo šta smo otkrili raspitujući se ko, gde i na koji način sme da prikuplja vaše podatke?

Prema rečima jedne advokatske kancelarije specijalizovane za prava ličnosti niko nema prava da neovlašćeno prikuplja Vaše podatke, ako prethodno nije ovlašćeni i registrovani rukovalac Vaših podataka.

Da biste utvrdili ko sve ima status rukovaoca ličnih podataka građana možete proveriti na sajtu Poverenika, informacije su transparentne i svima dostupne (poverenik.rs). Ukoliko neko nije registrovani rukovalac ličnih podataka, znači da neovlašćeno prikuplja podatke, i vi niste obavezni da mu izlazite u susret.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Rukovalac može biti svako pravno i fizičko lice koje ima razlog zašto prikuplja podatke kao i obavezu da svaki put pri uzimanju podataka jasno obaveštava korisnike da će njegovi podaci biti korišćeni. Neki od registrovanih su "Blue Center" i poslovni centar "Ušće".

- Ako vam neko dođe i traži ličnu kartu, a vi pritom želite samo da uđete u neku instituciju, imate puno pravo da ne pristanete ukoliko vam obezbeđenje lično ne pokaže Pravilnik verifikovan od strane poverenika, kojim ima ovlašćeno pravo za korišćenje i obradu Vaših podataka. Umesto toga slobodno možete da date vozačku dozvolu ili Busplus kartu - kažu iz advokatske kancelarije.

Institucije koje uvek imaju pravo da posežu za vašim ličnim podacima su policija i sudovi. Njima uvek, bez pogovora morate da pokažete lični dokument, iako vam uglavnom niko od njih neće neosnovano tražiti. Pri ulasku u policijsku stanicu ili sud, nikada vam neće tražiti ličnu karta, već tek kad postoji dobar razlog za to, a to je uglavnom kada overavate dokumenta, svedočite, dajete izjavu i sl.

Iz advokatske kancelarije specijalizovane za korišćenje ličnih podataka noćni klubovi i trafike imaju pravo da vam traže ličnu kartu na uvid, zbog Zakona o zabrani prodaje alkohola maloletnim licima. Oni neće zadržavati dokument, već će samo uvidom utvrditi da li ste punoletni i time ispoštovati Zakon.

Prema rečima stručnjaka u oblasti korišćenja ličnih podataka, najčešće neopravdano vaše podatke traže:

- Banke - vrlo česta pojava da prilikom popunjavanja najobičnijeg formulara, uplate ili isplate dajete ličnu kartu, matični broj  i fotokopiju. Prema izmenama Zakona, bankama je zabranjeno da fotokopiraju vaše podatke. NBS je utvrdila da je protivzakonito da bankarski službenici imaju i koriste vaše lične podatke. Sada sve banke uvode novo pravilo i poništavaju prethodno prikupljene lične podatke.

Foto: Profimedia, mup.gov.rs Foto: Profimedia, mup.gov.rs

- Hoteli - prilikom čekiranja u hotel, obavezno vam traže ličnu kartu, kao lični dokument. Prema rečima advokatskih stručnjaka niste ni u kakvoj obavezi da ostavljate recepcionerima lični dokument, već ljubazno zamolite osoblje da prepiše Vaš JMBG istog momenta.

- Obezbeđenje - u različitim državnim institucijama (opštine, ambasade) već na samom ulazu u zgradu obezbeđenju ostavljate Vaš dokument. Nemate obavezu davanja ličnih isprava jer on (radnik obezbeđenja) ne zna kojim povodom dolazite u instituciju, i ne poseduje Pravilnik o korišćenju vaših podataka.

- Mobilni operateri - većini vas se desilo da vam operater bilo koje mobilne mreže pri obavljanju operativnih poslova traže ličnu kartu. Njihovo nepotrebno korišćenje podataka toliko je postalo uobičajena pojava, da se desi da pet puta u toku meseca korisnici ostvaljaju podatke u šopovima mobilne telefonije. Ni ovde nemate potrebu za ostavljanjem ličnih dokumenata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sajtovi prodaje - mnogi sajtovi prodaje pri svakoj kupovini traže Vaše lične podatke. Ukoliko pogledate sajt Poverenika, gotovo nijedan sajt za onlajn kupovinu nema ovlašćenu dozvolu za korišćenje podataka građana. S tim u vezi nemate obavezu za davanjem istih.

- Butici - iako vam često pri reklamaciji garderobe traže matični broj, apsurdno je pristajati na isti. Budući da je u pitanju jedan obrazac, tj. šablon po kome rade trgovinski objekti, ne morate da pristanete na davanje podataka. Iz prostog razloga, ne može neki obrazac da pobije nešto što je regulisano Ustavom i Zakonom.

Prema tvrđenju advokatskih stručnjaka i upozorenju Poverenika za infomacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, građani nisu u obavezi za davanje lične karte na većini mesta na kojima im se to traži.

Većinom se ti podaci prikupljaju neopravdano, bez relevantnog razloga i nesistematski. Zahvaljujući radu poverenika, svako od nas se može informisati kome, gde i na koji način mora dati ličnu ispravu, a ostale sprečiti u možda neopravdanom korišćenju ličnih isprava.

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    9. jun 2015 | 18:17

    Pa ako ne damo licnu kartu sta smo hteli da udadimo odmah ce nas odbiti ako im kazemo da nemaju pravo nelubazno ce nam pokazati vrata jedno je stvarnost a drugo realnost i zasto se ne kaznjavaju ako nemaju prava da traze licni dokumenat

  • Soni Vime

    9. jun 2015 | 18:25

    Vise ne dam licnu kartu na uvid. Sutra idem da podignem telefon za jedan dinar, izmislicu neki maticni broj posto oni nemaju pravo da gledaju moje podatke. Tako nikad i necu morati da placam racune.

  • Bond

    9. jun 2015 | 18:49

    Evo ovako. Po pravilniku o fiskalnim kasama koji je propisala ova ista drzava. Svaki kupac koji vrati robu vece vrednosti od 500,00 duzan je da popuni nalog za ispravku u kojem se trazi maticni broj kupca. Taj obrazac postoji i na APR-u. To advokati nisu znali da vam kazu. Zato sto su oni Bogom dani i NE koriste fiskalne kase

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA