OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo šta u stvari znači VAŠE IME!

Ako ne znate da ime Srđan znači "sluga" ili da je Goran “onaj koji je rođen u planini“, vreme je da pročitate ovaj tekst

  • 51

Svako od nas se odavno informisao o tome šta znači njegovo ime, budući da nas ono - kao i njegova simbolika - prati celog života.

Ono što malo ko zna je kako su nastala i ostala imena - posebno neka od njih.

Ovo su najpopularnija imena u Srbiji!

Anja

Ovo ime najprisutnije je na području skandinavskih zemalja i Nemačke, a ima ga i u našim krajevima, kao i na području Rusije.

Sa sigurnošću se može reći da je  izvedeno od imena Ana, a vodi poreklo od prideva milosna, božanska, pa se u Rusiji ime Anja prevodi kao "božja milost".

Na starohebrejskom, ovo ime bukvalno znači milost, odnosno zahvalnost.

Poznate Anje su slovenačka pevačica Anja Rupel, fotomodel iz Poljske Anja Rubik, naša novinarka Anja Ranković Dmitrović i norveška pevačica Anja Garbarek.

Saša Knežević i Anja Rubik - Novak Đoković Fondacija, Humanitarna večera

Ovo je 10 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Beogradu! Ono pod brojem osam će vas iznenaditi

Katarina

Značenje ovog imena nije do kraja odgonetnuto. Sa sigurnošću se zna da žensko ime Katarina vodi poreklo iz grčkog jezika, ali ne i od koje reči.

Prva pretpostavka jeste da ono potiče od termina katarza, koji bi se mogao prevesti kao očišćenje, pa bi u tom slučaju Katarina bila "ona koja je čista". Prema drugoj teoriji Katarina vodi poreklo od grčke reči Ekaterina, odnosno Hekateros, što bi se, malo rogobatno, moglo prevesti kao "svaki od dva".

Foto: royalfamily.org Foto: royalfamily.org

Najčešća ženska imena u Srbiji od 1930. godine (INFOGRAFIK)

Treća teorija iznosi pretpostavku da žensko ime Katarina vodi poreklo od grčke boginje vradžbina i smrti Hekati, dok četvrta kaže da ime Katarina potiče od grčke reči aikia.

Ova teorija je i najmanje verovatna jer aikia na grčkom znači tortura, pa bi se prema ovoj verziji Katarina mogla prevesti kao “ona koja muči”, što je u suprotnosti sa najrasprostranjenijim mišljenjem o značenju tog imena.

Katarina Oksenberg

Poznati oblici ovog imena su: Ekatarina, Jekaterina, Katica, Kata, Kaća i Kaja.

Za ime Katarina bi se moglo reći da je bilo omiljeno među aristokratama. Ovako se zvala čuvena kraljica Katarina Mediči, ruska carica Katarina (ili Jekaterina) Velika (inače rođena kao Sofija Augusta Frederika), žena engleskog kralja Henrija VIII takođe je bila Katarina (ili Katalina) od Aragona i Kastilje, a tako se zovu i ćerka princeze Jelisavete, pripadnice srpske loze Karađorđević - Katarina Oksenberg i princeza Katarina Karađorđević.

U ovoj zemlji je ćerki zabranjeno dati ime Jagoda!

Poznata srpska muzička grupa nosi naziv "Ekatarina Velika", a u centralnom delu Rusije se nalazi grad Jekaterinburg, u kom sustradali članovi carske porodice Romanov.

Nađa

Iako svi misle da je Nađa rusko ime, postoji i teorija da potiče iz arapskog jezika. U prvoj varijanti dovodi se u vezu sa imenicom “nada“, dok se u drugoj prevodi kao “ona koja je blaga“, odnosno “ ona koja je nežna“, ili “osetljiva “.

Foto: wikipedia/Verbatimdat Foto: wikipedia/Verbatimdat

Srpodna imena su Nada i Nadica, a prisutne su i varijacije u zavisnosti od jezika.

Od poznatih Nađa, verovatno vam prva pada na pamet srpska plivačica i reprezentativka Nađa Higl, ili rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči, ali tu su i teniserka Nađa Petrova, spisateljica je Nađa Spigelman, glumica Nađa Tiler, operska pevačica je Nađa Mičel...

NEMOJTE IH DAVATI DECI: Ova imena su zabranjena zakonom, evo zašto!

Sofija

Izvorno je reč o obliku Sofia, a smatra se da datira još pre 10. veka na području Balkana.

Žensko ime Sofija, odnosno Sofia potiče iz grčkog jezika. Terminom “sophia” se označava “mudrost”, “znanje”, odnosno “veština”, pa se ovo ime prevodi kao “ona koja je mudra”, odnono “ona koja je vešta”.

Foto: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision Foto: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

Nisu zabeleženi drugi oblici ovog imena, osim Sofija i Sofia, ali su prisutne njihove varijacije u jezicima.

Neki smatraju da je od ovog ženskog imena izvedeno ime Sonja, ali i Soka, Soja i Sojka.

Poznate Sofije su čuvena ruska matematičarka, pisac i borac za ženska prava Sofia Vasiljevna Kovalevska, glumica Sofia Milos, glumica i fotomodel iz Kolumbije je Sofia Vergara, čuvena glumica Sofia Loren...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Takođe, treba pomenuti i prestonicu Bugarske, kao i čuvenu Aja Sofiju.

SRPSKA IMENA: Kod nas živi najviše Milica Jovanović i Dragana Jovanovića

Olga

Mada mnogi misle da je žensko ime Olga ruskog porekla, reč je o varijaciji skandinavskog ženskog imena Helga.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Od Nordijaca su ga prvo preuzeli Rusi, još u 9. veku, a zatim i Nemci. U Nemačku je stiglo najverovatnije nakon ženidbe Karla Virtenberškog Olgom, koja je bila poreklom iz Rusije.

U staroskandinavskom “helga” je značilo: “zdrava”, “srećna”, “sveta”, pa se Olga može prevesti kao “ona koja je rođena da bude zdrava”, odnosno “ona koja je rođena da bude srećna”.

GRANA, SIRI, TAJNA, VETAR, KIŠA: Verovali ili ne, ovo su nova srpska imena!

Koliko je poznato, žensko ime Olga nema druge oblike. Postoje mišljenja da je od njega izvedeno žensko ime Olja, što je čest nadimak onih koje se zovu Olga.

Najpoznatija ruska Olga bila je ruska velika kneginja, kćerka cara Nikolaja II Romanova i Aleksandre Fjodorovne Olga Nikolajevna, a ostatak sveta zapamtio je i nemačku glumicu i plesačicu Olgu Dezmond, glumice Olgu FedoriOlgu Fonda, Olgu Ivanovu, kao i glumicu i foto model Olgu Kirilenko.

Poznate Olge u Srbiji bile su takođe glumice Olga Spiridonović i Olga Savić.

Marko

Pre Kraljevića Marka, odnosno Marka Mrnjavčevića, sina srpskog kralja Vukašina, ovo ime nosili su stari Rimljani.

Bolivud snima film o Marku Kraljeviću

Foto: Wikipedia/Mina Karadžić Foto: Wikipedia/Mina Karadžić

Prema postojećim istorijskim podacima ovo ime se prvi put pominje u 11. veku, kada je Raškom banovinom vladao ban Marko.

O poreklu rimskog imena Marcus postoji više teorija. Prema jednoj, ono se prevodi “rođen u martu”, dok je prema drugoj, koren imena u pridevu “mas, maris” što znači “muževan”. Uzevši u obzir da je bog rata kod Starih Rimljana bio Mars, moguće je i da je ovo muško ime povezano s njim.

Ovo su 10 najčešćih muških imena u Beogradu!

U nekim krajevima naše zemlje je zabeležen običaj da se muškoj deci rođenoj u mesecu martu daje ime Marko.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Postoji teorija da je u osnovi ovog imena latinska reč "marceo", koja znači biti slab, uveo, mlitav.

Od ljudi poznatih čovečanstvu ovako su se zvali: venecijanski trgovac i istraživač Marko Polo, rimski car Marko Aurelije, srpski košarkaš Marko Jarić, muzičar Mark Knopfler, naš glumac Marko Nikolić i mnogi drugi.

Srđan

Muško ime Srđan se smatra čisto srpskim imenom, a bilo je poznato još u doba vladavine dinastije Nemanjića.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

U primorskim gradovima bio je raširen kult Svetih Sergija i Vakha, a Sergija su naročito na teritoriji Balkana često nazivali i Sveti Srđ, pa se smatra da je muško ime Srđan izvedeno od imena ovog svetitelja.

Prema drugom tumačenju, ovo ime potiče od imena jedne ugledne rimske patricijske porodice - Sergius, pa se u toj varijanti Srđan može slobodno prevesti kao “sluga”, ali i “čuvar”, odnosno “pratilac”.

LUCIFER, OSAMA, MESIJA, POVETARAC: Ovo su najbizarnija imena na svetu

Iako postoji ženska varijanta ovog imena, Srđana se ipak izuzetno retko sreće.

Od muškog imena Srđan ne postoje izvedena imena, već samo varijacije u jezicima. Tako je Srđan u Rusiji Сергей, u Španiji Sergio, u Grčkoj Σέργιος, u Holandiji i Francuskoj Serge, u Gruziji Sergo, u Italiji Sergio, a u Rumuniji Sergiu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovo su najčešća muška imena u Srbiji od 1931. (INFOGRAFIK)

Od poznatih Srđana, ovo ime nosi savremeni srpski književnik Srđan Valjarević, Srbin iz Trebinja Srđan Aleksić, koji je ostao upamćen kao veliki heroj minulog rata, poznati srpski filmski režiser Srđan Dragojevićglumac Srđan Todorovićrežiser Srđan Karanović i mnogi drugi.

Uroš

Iako je jedno od vrlo čestih imena među Srbima i Hrvatima, zanimljivo je da muško ime Uroš vodi poreklo iz mađarskog jezika, a u naš jezik stiglo je još u doba Austrougarske.

Izborna skupština FK Crvena zvezda, Uroš Đurić

Mnogi srpski vladari su nosili ovo ime, pa se izbegavalo njegovo davanje “običnim” ljudima.

Mađarska imenica od koje potiče ovo ime “ur” znači gospodar, a nastavak koji ima je oznaka za deminutiv, tako da bi prevod ovog imena mogao da bude "mali gospodar” ili “gospodičić”.

Od ovog imena postoje samo izvedeni toponimi i prezimena.

PEPSI, NIRVANA, DIOR: Najbizarnija imena beba u 2013. godini

Sinovi Stefana Prvovenčanog i cara Dušana zvali su se Stefan Uroš I NemanjićStefan Uroš V Nemanjić, koji je nažalost ostao upamćen kao Uroš Nejaki.

Dalje, jedan od naših najvećih slikara Uroš Predić, takođe je nosio ovo ime, kao i glumac Uroš Đurić.

Igor

Smatra se da muško ime Igor potiče od švedskog imena Ingwar, koje je posredstvom Vikinga, najpre stiglo na teritoriju Rusije, a nakon Velike seobe Srba i u našu zemlju.

Bukvalno prevedeno sa švedskog ime Ingwar znači “onaj koji je prijatelj mora”, ali i “borac, ratnik”. Ne treba zaboraviti činjenicu da su nekada borci smatrani vrlo važnim za opstanak čitavog naroda, a samim tim što je nosilac ovog imena smatran prijateljem mora to znači i da je reč o izuzetno hrabroj osobi.

Knez Igor, slika Konstantina Vasiljeva iz 1969. Foto: varvar.ru Knez Igor, slika Konstantina Vasiljeva iz 1969. Foto: varvar.ru

Poznati predstavnici "hrabrih prijatelja mora" su ruski kompozitor Igor Fjodorovič Stravinski, vaterpolista Igor Milanović, glumac Igor Pervić, košarkaš Igor Rakočević, skulptor, biolog i pevač Igor Ustinov, selektor odbojkaške reprezentacije Srbije je Igor Kolaković i drugi.

Od imena koje nosite zavisi vaš položaj u društvu i vaša sudbina (FOTO)

Goran

Tipično slovensko, muško ime Goran je objasnio i Vuk Karadžić, prema čijem mišljenju je ovo ime davano dečacima koji su bili rođeni u planinama kraj stoke.

Zanimljivo je da se ovo ime javlja i na području Švedske u obliku Göran i znači “ farmer “.

Za Gorana je vezana još jedna zanimljivost:  jedno naseljeno mesto na području Etiopije i dva u Sjedinjenim Američim Državama nose naziv prema ovom imenu, mada za sada nije precizno utvrđeno poreklo njihovog naziva.

Foto: Nebojša Babić Foto: Nebojša Babić

Smatra se da je muško ime Goran izvedeno od imenice gora, u značenju planina, pa se može prevesti kao “onaj ko je rođen u planini“. Samim tim, ovim imenom su se dečaci najverovatnije nazivali kako bi bili snažni i hrabri, što uostalom i jeste većina ljudi rođenih u planini.

Takođe, postoji i mišljenje da je izvedeno od nekadašnjeg slovenskog imena Gorislav ili Georgije.

Otac traži ime deteta od korisnika interneta!

Nisu poznati drugi oblici ovog imena, već samo izvedena ženska imena, poput Gorana, Gorica, Gorjana, Gorjanka i slična.

Goran Karan

Prva asocijacija na ovo ime je muzičar Goran Bregović, a sigurni smo da znate ko je i Ivan Goran Kovačić.

Ponosni nosioci ovog imena su i pevač Goran Karan, bivši predsednik Republike Srpske Krajine je Goran Hadžić, srpski fudbaleri Goran Drulić, Goran Lovre, Goran Bunjevčević i Goran Marić, ali i  hrvatski glumac Goran Višnjić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grof

    21. jun 2015 | 15:29

    Zasto sam ja zapostavljen? Ilija

  • Ukica

    30. avgust 2015 | 21:59

    Ma mi Ukice imamoo najleeepppsseee ime na svetu :)

  • elizabetakol

    5. jun 2016 | 11:53

    Ime Elizabeta meni se sviđa, s tim da imam dva imena Elizabeta Ivna volim oba dva iako koristim samo Elizabeta, iima<m jedno biblijsko ime i jedno ime iz naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA