SVAKI ČETVRTI SRBIN JE KREZAV: Zgranućete se kada saznate koliko mu zuba fali u vilici!

Poražavajuća je statistika koja govori da svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve svoje zube

  • 21

Srbi izgleda, sudeći prema nekim istraživanjima, ali i prema stanju zuba, idu kod zubara samo kad moraju. U vreme kada vlada velika besparica retko se odlučujemo da posetimo stomatologa rizikujući da ostanemo bez zuba.

Poražavajuća je statistika koja govori da svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve svoje zube, a 9,3 odsto nema nijedan. U vilici svakog četvrtog odraslog stanovnika Srbije nedostaje više od 10 zuba.

S obzirom na tu da su stomatološke usluge prilično skupe, ne treba da čudi što mnogi ljudi ne mogu sebi da priušte odlazak na pregled barem jednom godišnje.

Uzroci ovakvog stanja zuba nacije su višestruki. Stomatolozi objašnjavaju da na ovakvu statistiku utiču brojni faktori, među kojima su vodeći loša i neadekvatna higijena, zatim neredovne posete stomatologu, ali i brojni drugi faktori.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Zubi moraju da se kontrolišu od najranijeg detinjstva. Deca najpre moraju da stvore naviku da peru zube barem dva puta dnevno. Takođe, vrlo je važno da se koristi konac i tečnost za ispiranje usta - objašnjavaju stomatolozi.

Prema nekim podacima, zube više od jednom dnevno pere samo 56,5 odsto odraslih Beograđana. Četvrtini sugrađana (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba, samo 8,5 odsto odraslih ima sve zube, a nijedan svoj zub više nema čak svaka deseta osoba.

Takođe, konzumiranje brojnih namirnica nepovoljno utiču na zdravlje zuba. Određene namirnice uzrokuju da bakterije u ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ, pa se savetuje da birate zdravije namirnice, koje imaju nizak nivo ugljenih hidrata i šećera.

Foto: Foter/aéroporc Foto: Foter/aéroporc

Kada je u pitanju pasta za zube najbolje je da se o tome posavetujete vsa svojim stomatologom.

Dodatni problem je što se i kod najmlađih sve više uočavaju problemi sa zubima.

- Konac je najefikasnije sredstvo za higijenu i očuvanje zuba i potrebno je koristiti ga jednim dnevno. Četkice ne smete da koristite više od tri meseca. Preporuka je da se ide jednom u šest meseci na pregled kiod stomatologa - kaže jedan beogradski stomatolog.

Kao i kod svih drugih zdravstvenih problema i kod oralnog zdravlja je vrlo važna prevencija. Ljudima treba podići svest o značaju zuba i o njihovom zdravlju jer pokvareni zubi izazivaju brojne druge zdravstvene tegobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. jun 2015 | 20:11

    Ja sam genetski"povukao"na pokojnog oca veoma lose zube,a i iskreno,vodio sam u tinejdzersko doba,i u ranim20tim veoma"los zivotni stil"..Tako da su mi do 27-28.god.skoro svi zubi bili propali.Ali ja se nisam predavao,sve sam ih popravljao,a kada je to izgubilo svaku svrhu,2 godine, sam polako(posto je skupo,bar meni)stavljao nadogradnje(mostove)..Znaci,sada,blizu 40te(sa37.god)imam samo zube koje drze mostove,ali bar nisam dozvolio da budem"krezav".I,da,uradio sam boju koja je prirodna,tako da se jedva primeti da zubi nisu moji.Ljudi,nije sramota ici"zakrpljen",sramota je ici"pocepan',u ovom slucaju krezub..

  • Lupus

    16. jun 2015 | 18:20

    Zidali ste crkve umesto bolnica i domova zdravlja. Ali na svu sreću vam za mleko i hleb i nisu potrebni zubi.

  • $$

    16. jun 2015 | 18:23

    Problem su cene , to je najveci Problem , kad odes kod njih treba ti Kredit da bi zube namestio.....npr. fiksna proteza gore 2000e , dole takodje 2000e

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA