KURDI PREGAZILI DŽIHADISTE: Osvojili KLJUČNI grad koji je bio veza ISIS-a sa svetom!

Tal Abjad, sirijski grad na granici s Turskom, bio je veza kroz koju su stranci dolazili u Islamsku državu. Upravo se preko tog grada izvozila nafta na crno tržište i na taj su način islamisti zarađivali novac

  • 7

Više od godinu dana sirijski grad Tal Abjad bio je poveznica glavnog grada Islamske države, s Turskom, a sada je pao u ruke Kurda.

SLIKE KOJE SU POTRESLE SVET: Niko nije ostao RAVNODUŠAN kad ih je video (FOTO)

Tal Abjad, sirijski grad na granici s Turskom kojeg su pre više od godinu dana osvojili islamisti, bio je veza kroz koju su stranci dolazili u Islamsku državu. Upravo se preko tog grada izvozila nafta na crno tržište i na taj su način islamisti zarađivali novac.

Grad su sada zauzeli Kurdi uz pomoć sirijske oslobodilačke vojske.

- Ovo pokazuje da je ISIS slabiji nego što se čini, uprkos nekim njihovim pređašnjim pobedama - rekao je Vladimir Vilgenburg politički analitičar, piše Hafington post.

Printskrin: Youtube/Vocativ Printskrin: Youtube/Vocativ

Analitičari kažu da je pad Tal Abjada potencijalno najopasniji gubitak za Islamsku državu, od kada su proglasili kalifat u delovima Sirije i Iraka koje su zauzimali protekle godine.

U proteklih 10 dana, 23.000 Sirijaca prešlo je tursku granicu bežeći od sukoba u Tal Abjadu, u nadi da će u toj državi pronaći veću sigurnost. Na granici je nastao haos kada su brojne izbeglice pokidale žičanu ogradu kako bi prešli u Tursku.

Nekoliko izbeglica ispričalo je kako su prepoznali pojedine islamiste, sa sveže obrijanim bradama. Šire se glasine da su borci ISIS-a, čak i pojedini zapovednici pobegli u Tursku mešajući se s izbeglicama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"World Post" razgovarao je sa Sirijcima u Akakaleu kako bi razgovarali o životu pod vladavinom ISIS-a.

GODINU DANA OD TERORA ISIS-a: Ovako su pregazili Irak i Siriju, na meti im je i Srbija (FOTO) (VIDEO)

- Ako su videli da žena hoda sama, istukli bi je. Stoga sam slušala njihova pravila. Neverovatno su ponižavali ljude - rekla je 24-godišnja Bint Al-Raka.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Njeni nećaci nisu mogli da idu u školu jer je ISIS zatvorio sve obrazovne ustanove, a umesto toga otvorio religiozne centre gde je podučavan kuran.

- Morali smo da se oblačimo u skladu sa šerijatskim pravom. Definitivno više neću prekrivati lice - zaključuje.

- Ja sam starija žena, a oni su od mene očekivali da nosim burku. Ali, u njoj nema vazduha - rekla je Nintina majka.

- Sviđa mi se Asad i nije me briga - dodala je uzdignutih ruku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Čim je došao ISIS, pretvorio je naše živote u destrukciju. Cene su porasle, tako da sam jedva mogao da kupim hleb - rekao je Diam (33).

- Otišli smo jer smo gladni i ne primamo plate - dodaje.

Njegova žena koja je u naručju držala tromjsečno dete rekla je: "Samo smo želeli da živimo. Otišli smo jer smo želeli da živimo".

(Telegraf.rs / Izvor:dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mandril

    19. jun 2015 | 14:35

    Bravo, braćo Kurdi! Neka Bog pomogne vaše Pešmerge da pregaze taj ljudski otpad i šljam!

  • sale88

    19. jun 2015 | 15:21

    Svaka cast tim kurdima, samo gazite tu teroristicku bagru..!

  • Vladeta

    19. jun 2015 | 19:32

    Nikad to nisu bili borci jaki su samo kad ubijaju zarobljenike i odsecaju glave to su radili i po Bosni misleci da cemo se prepasti al je bilo obrnuto a kad ga ranis dere se ko jarac na klanju al sad se bojim da ameri greskom ne bombarduju jadne kurde jer sta ce oni i turci sad bez jevtine nafte

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA