EU ZAHTEVA: Srbija da obnovi ili zatvori pet termoelektrana!

Energija je tema s kojom se svaka zemlja na putu evrointegracija mora suočiti i zemlje regiona bi trebalo da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova za 80 odsto, poručeno iz Brisela

  • 21

U zemljama Balkanskog regiona trebalo bi, zbog zastarelosti i nezadovoljavanja standarda Evropske unije, da se obnovi ili zatvori 13 termoelektrana (TE), prema istraživanju Fondacije "Mreža za promene jugoistočne Evrope".

Kako prenosi Al Džazira Balkan, u Srbiji bi po tom principu trebalo obnoviti ili zatvoriti pet termoelektrana.

U periodu od 2025. do 2030. na meti su TE "Morava", "Kostolac", "Nikola Tesla" i "Kolubara", dok je u TE "Kosovo" rok za zatvaranje tri bloka 2020. godina a za preostala dva 2025. godina.

U Bosni i Hercegovini u periodu od 2020. do 2025. godine na meti su četiri bloka TE "Tuzla", a do 2030. godine TE "Gacko", Ugljevik i "Kakanj".

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U Hrvatskoj bi do 2020. trebalo zatvoriti samo jednu termoelektranu, Plomin, u Makedoniji dve - Oslomej i "Bitolj" i to u periodu između 2025. do 2030. godine, a isti rok ima i TE "Pljevlja" u Crnoj Gori.

Energija je tema s kojom se svaka zemlja na putu evrointegracija mora suočiti i zemlje regiona bi trebalo da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova za 80 odsto, poručeno iz Brisela. Stručnjaci sugerišu zemljama regije da rade na povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, efikasnijem iskorišćavanju vetra i sunca, ali i smanjenju upotrebe uglja. U Briselu smatraju da je u regiji problem nedostatak političke volje. A vremena - nema, navedeno je u tekstu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prorok

    21. jun 2015 | 11:43

    SRBI DA ZNAJU JEDNOM ZAUVEK DA EVROPA I AMERIKA HOĆE DA SRBIJA NESTANE SA LICA ZEMLJE!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Salvatore

    21. jun 2015 | 11:38

    To da bi uvozili struju ili prodali elektrane njima pod izgovorom njihovim da nisu dobre!!!!

  • Nikolas

    21. jun 2015 | 11:46

    OVIM SE ISPOLAVA JACINA ATOMSKOG LOBIJA KOJI ZELI DA ZATVORI TERMOELEKTRANE I PRAVI ATOMSKE CENTRALE!!!OVDE NA ZAPADU SU MNOGE TREBALE DAVNO BITI ZATVORENE ZBOG ZRACENJA ALI NIKO NESME DA PISNE A NAROD CRKAVA OD KARCINOMA MASOVNO.SAMO U MALOJ SVICI DNEVNO SE PRIJAVI 100NOVIH PACIJENATA OBOLELIH OD KARCINOMA I DECE OD LEUKEMIJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA